Antaranga Jógaközpont

Trapp Lászlót, az Antaranga Jógaközpont vezetőjét kérdeztük:

 

Mi a hitvallásod, miért alapítottad a stúdiót?

Fiatalság bolondság, kimeríthetetlennek tűnő teherbírás maximalizmussal átitatva, aztán a „törés”, mely ha betalál, kíméletlenül más útra terel. Innen indultam és talán mindenkinek megadatik, hogy éljen a lehetőséggel és a piros pirulát válassza. 2003-ban akadt a kezembe, a szemembe, az eszembe a Jóga, innentől nem volt visszaút, a lavina magával rántott és ha jól számolom, élethosszig együtt maradunk. A lelkesedés, a tűz, mely a tapasztalás tengerén át vezet, megmutatta, hogy ez az út egy olyan lehetőség, amely a forrás felé terel. Amikor pedig az ember „JÓT” tapasztal, akkor fékezhetetlen vágy hajtja, hogy a „JÓT” tovább adja. A fejlődés vágya a kulcs, hogy jobb emberré váljunk.

 

Miért az Iyengar metódust választottad?

A jóga filozófiai ágával 2003-ban ismerkedtem meg először, az az élmény sarkaiból fordította ki addigi világszemléletemet. A sportos múltamból, a személyiségemből fakadóan a testtel való foglalkozás mindig is előtérben volt, így ennek megfelelően kezdtem el kutatni, hogy mi lenne az az irányzat, ami a legközelebb állna hozzám. Így találkoztam az Iyengar jógával -2005-ig autodidakta módon a saját fejem után mentem, ami mint később kiderült, vezető nélkül olyan, mint a kocsis nélküli lovas szekér – ami megmutatta, hogy a test, mint fizikailag megragadható eszköz, a legegyszerűbb, a legkézenfekvőbb jármű önmagunk megismerésének útján. Az Iyengar metódus a testen keresztül járja végig a jámáktól a szamádhiig vezető utat, a durva érzékeléstől a legfinomabb tapasztalások felé. Pontossága, precizitása, mélysége fegyelmezi a testet, elmét egyaránt.

 

Milyen szintű órákat lehet látogatni, kik a tanárok?

Mivel 2014-ben indultunk, ezért mondhatni fiatal még a hely. Alapozó, kezdő és középhaladó órák vannak Kovács Adrienn, Fenyvesi Judit és jómagam vezetésével, de a Központ helyet ad hétvégi műhelyeknek, vizsgafelkészítőknek is. Az órarendet kismama és baba-mama jóga órák színesítik.

 

Mit tartasz fontosnak a stúdiódról?

Budapesten, a XVI. kerületben található a stúdió, egy csendes zöldövezeti kerületben, ahol családias légkörben van lehetőség gyakorolni. A stúdió két kezünk által készült, szívünk, lelkünk benne van, ami azt gondolom, azonnal érezhető. A jógafal külföldi példa alapján készült, méltó a kötelek által adta lehetőségekre. Az eszközök repertoárja pedig folyamatosan bővül, hogy a tapasztalás sokszínű miliőjét önmagunk megismerésére kiaknázhassuk.

 

Kapcsolat

web: antarangajoga.hu
cím: 1163 Budapest, Sasvár utca 91.
telefon: +36-20-481-0660
e-mail: laszlotrapp@gmail.com

nézd meg a többi magyarországi iyengar jóga stúdiót is!