Jakab Ákos

Jakab Ákos

Iyengar Jóga oktató

iyengar_logo

 

Képzettsége: Okleveles Iyengar Jóga Oktató – Introductory II. (2017)

Néhány éves útkeresés után a jógával 2012 elején találkoztam és ez olyan meghatározó volt számomra, hogy azonnal tudtam: megtaláltam, amit kerestem, a jóga ezentúl szerves része lesz az életemnek. Azóta gyakorlok nap mint nap, egyre fokozódó érdeklődéssel. Ezt az inspirációt az Iyengar metódus irányába elsősorban Csendes Erzsébet személyének és alázatos tanításának köszönhetem, akitől azóta is tanulok.

Szintén a 2012-es esztendőben kezdtem el tanulni prof. Timcsák M. Gézától és Zoltai Miklóstól, melynek hatására jelentkeztem a Magyar Jóga Akadémia jógaoktatói képzésére, ahol Selmeci Ági és Csongor is a tanáraim voltak. A képzés során tovább mélyült az érdeklődésem a jóga egészére és az Iyengar metódus irányába egyaránt.

2014-ben végeztem, mint programtervező informatikus a Debreceni Egyetemen, majd mivel évek óta érdekeltek az alternatív- és keleti, konvencionális- és holisztikus egészségtudományok, a keleti filozófia és mozgáskultúra illetve lélektan, egyszerre jelentkeztem a Debreceni Egyetem Népegészségügyi karának gyógytornász szakirányú négy éves egyetemi képzésére és a Kevin Gardiner, illetve Répássy Erika szervezésében induló negyedik hazai Iyengar jógaoktatói képzésre.

2017-ben Introductory II. szintű Iyengar jóga oktatói minősítést szereztem, ezt követően kezdtem el oktatni Debrecenben.

Folyamatosan tanulok különböző magyar és világszinten elismert külföldi oktatók hazai workshopjain, óráin, hiszen a jóga egy életen át tartó vándorút és tanulás, és célom, hogy egyre mélyebb és finomabb megértések születhessenek bennem, amik kibontakozhatnak a tanításban is. Számomra a jóga egy olyan iránytű, ami az élet minden területén megmutatja, mi a helyes, és egy boldogabb, teljesebb létminőséghez segít hozzá. A testi, lelki, szellemi, szociális és spirituális teljességhez, egészséghez vezet, melyre ebben a rohanó világunkban egyre nagyobb és nagyobb szükség van. A jóga azoknak való, akik szilárd elhatározással szeretnének és hajlandóak tenni magukért, legyen szó akár lelki-, szellemi-, magánéleti-, egészségügyi- vagy bármilyen egyéb jellegű probléma megoldásáról, vagy épp csak megelőzni szeretnék ezeket, hiszen a jógagyakorlás ezekre közvetlenül vagy közvetve mind kihat. Meggyőződésem, hogy a jóga minden ember számára mankó lehet, vallástól, nemtől, egészségügyi állapottól, földrajzi vagy társadalmi helyzettől függetlenül.

„A hatha jóga a legtöbb ember számára testi gyakorlatok rendszereként ismeretes. Ugyanakkor tartsd szem előtt, hogy a jóga nem csak és nem elsősorban testi munka, hanem az emberi lény legbensőbb rétegének, az átmannak, azaz az önvalónak a kiterjesztése az emberi létezés mindegyik rétegébe.” (Kevin Gardiner)