OKTATÓKÉPZÉS

IYENGAR JÓGA OKTATÓKÉPZÉS MAGYARORSZÁGON

IYENGAR jóga oktatóképzés Magyarországon

MENTORPROGRAMOK

Az indiai anyaintézmény, a Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute (RIMYI) 2018-tól egyelőre leállítja az eddigi, több évig tartó oktatóképzést és mentorprogramok indítását szorgalmazza. Ennek keretén belül a tanár és a tanítvány szorosabb együttműködésben tudja átadni/elsajátítani a kezdő tanítási szinthez szükséges ismereteket.

A jelölteknek keresniük kell egy Intermediate Junior III. vagy magasabb szintű oklevéllel rendelkező egy okleveles oktatót, aki elvállalja a mentor szerepét. Az okleveles oktatók teljes listája elérhető a Magyar Iyengar Jóga Szövetség (MIJSZ) weboldalán: https://iyengar.hu/a-szovetseg/okleveles-tanarok/

Felmentési lehetőséget ez alól a követelmény alól azon jelöltek kaphatnak, akik olyan helyen élnek, ahol nincs Intermediate Junior III. vagy efölötti szinten lévő oktató. A Vizsga és Oktatóképző Bizottság esetenként fogja elbírálni a jelentkezőket. Ha a felmentési kérelem indokolt, akkor erről tájékoztatva lesz a jelölt, mielőtt megkezdődik a mentorálási együttműködés. Mindazonáltal szorgalmazzuk, hogy a jelölt saját érdekében keressen tapasztalt Iyengar jóga oktatót, hogy a lehető legötbb tudást meg tudja szerezni az esetleges oktatói vizsgája előtt.

A mentor oktató vállalja a jelölt nyomon követésének felelősségét az Introductory vizsgáig.  Mind a jelöltnek, mind a mentor oktatónak azzal a megértéssel kell belépnie a mentorálási viszonyba, hogy ez egy elkötelezettség, mely az Introductory vizsga sikeres teljesítéséig tart, ha ezt a körülmények is lehetővé teszik.

A mentorprogram állhat rendszeres órákra járásból, melynek legalább fele a mentoroktatónál kell történnie, óramegfigyelésből, a második és harmadik év során asszisztálásból, egyéb speciális programokon való részvételből (műhelyek, tanítási gyakorlat, stb.). A részletes kívánalmakról a mentoroktatónál kell személyesen érdeklődni.

Az Introductory vizsgára bocsátás feltételei

Előfeltételek a vizsgára minden jelöltnek.

A jelöltnek az oklevélhez teljesítenie kell az alábbiakat:

 • Legyen tagja a MIJSZ-nek. A jelölt tagságának a vizsga évét megelőzően el kell kezdődnie és a tagdíjat mindaddig fizetnie kell – akár egy Oktatói Megújítási Díjat (ha tartozása volt), – amíg a vizsgára való jelentkezése fennáll.
 • Nem lehet terhes a vizsga időpontjában.
 • Az Introductory II. vizsgától az Intermediate Junior III. szintig két oktató ajánlására van szükség. Az ajánlásokat csak a megfelelő státuszban lévő, okleveles Iyengar jóga oktatók tól lehet elfogadni, melyek listáját a MIJSZ honlapja tartalmazza http://iyengar-yoga.hu/ .

Introductory II. szint:

 • 6 év Iyengar jóga tapasztalat és három év mentoráltság (ez alól csak az kaphat kivételt, aki olyan helyen lakik, ahol nincs közvetlen hozzáférés Iyengar jóga oktatóhoz. A kivétel elbírálást indokolt esetben az Oktatóképző és Vizsgabizottság adhatja a vizsgára bocsátás előtt).
 • 2 oktatói ajánlás (Intermediate Junior I. vagy felsőbb szintű oktatóktól, az egyiknek a mentoroktatónak kell lennie)
 • Minimum 45 óra gyakornokság, amelynek magában kell foglalnia a következőket:
  • Órák látogatása
  • Órák megfigyelése
  • Órákon való asszisztálás
  • Felügyelet alatt oktatás (e-mail és telefon kapcsolattal támogatva)
 • A fenti gyakornoki órákat két oktató között lehet megosztani, és három év alatt kell teljesíteni. Az egyiknek a két oktató közül a mentornak kell lennie.
 • Akik gyakorlásból vagy tanításból újravizsgázni szeretnének, azoknak csak egy ajánlólevél szükséges. Akik Intro II vizsgákra jelentkeznek, azoknak ezt a levelet a mentoroktató kell, hogy megírja.

Várandósság, menstruáció, sérülések, és általános egészségügyi problémák.

A várandósság, a sérülések, és az egészségügyi problémák elsőbbséget kell kapjanak a vizsga előtt. Az emberi test tisztelete alapvető szempontja B.K.S. Iyengar és családja tanításainak. A gazdasági és időzítési szempontok elsődleges figyelembevételének megengedése ellentétes ennek a tanításnak a tiszteletével. A kemény és évekig tartó erőfeszítés, amellyel a jelöltek felkészülnek a vizsgákra, fizikai, mentális és érzelmi stresszel jár. A MIJSZ alapelvei ezzel kapcsolatban a következők:

 • A várandós állapotban való felkészülés egy vizsgára összeférhetetlen B.K.S. Iyengar és Geeta Iyengar tanításaival. A MIJSZ nem vizsgáztat várandós jelöltet.
 • Ha a jelölt éppen menstruál a vizsga időpontjában, akkor erről tájékoztatnia kell a vizsgáztatókat. Lehetőséget kap, hogy bemutassa a gyakorlását és képességeit, de az ne menjen az egészsége rovására. (Lásd a IV.4.h részt a részletekért.)
 • Bár sok elkötelezett Iyengar jóga oktató hatékonyan oktat a különféle fizikai problémai ellenére is, a vizsga elhalasztása ilyen esetben a legmegfelelőbb lehetőség. A krónikus betegséggel, sérüléssel bíró jelölteknek, tudniuk kell, hogy hogyan kell biztonságosan bemutatni az ászanákat a saját testükön és hogyan kell megtanítani azt másokon, akik nincsenek ilyen állapotban. Az éppen akut sérüléssel bíró jelöltek a sérülés komolyságától és természetétől függően vizsgázhatnak. Azonban a jelölteknek tudniuk kell, hogy hogyan kell dolgozni a sérüléssel az Iyengar jóga tanításai szerint. A vizsgáztatókat tájékoztatni kell a vizsga előtt (ha ez megvalósítható) és a vizsga időpontjában is. Akiben kérdések merülnek fel ezzel kapcsolatban, egyeztessen erről a mentor oktatójával, ha lehetséges, vagy a Vizsga és Oktatóképző Bizottsággal.