Sokan hallottunk arról, hogy kb: egy hete egy férfi lótuszülésben ülve elaludt és olyan nyomás került a lábára, hogy mire felébredt amputálni kellett a lábait. Ezzel kapcsolatban, mivel egy jóga pozícióban történt, úgy érezzük a jógaoktatói közösség nevében csak közölnünk kell egy véleményt.
Az első az, hogy nagyon sajnáljuk, hogy ez történt. A második az, hogy ennek nem lett volna szabad megtörténnie, ha a jóga bölcsességét alkalmazva használja valaki ezt a pozíciót. Sajnos a lótuszülést a fiatalember nem rendeltetésszerűen használta. A lótuszülés a tudatosság felemelésére használt póz. A fiatalember tudatosságát elveszítve aludt ebben a pózban amelyre ez nem való.
Patandzsali szerint a jóga ülésnek kényelmesnek és stabilnak kell lennie. A gerinc ilyenkor függőleges és feszültség mentes.
A Bagavad Gíta szerint a jóga nem való azoknak akik túl keveset, vagy túl sokat alszanak. A fiatalember éjszakázott, nagyon fáradt volt és ezután átbillent a másik végletbe, elaludt és magán kívül nem érezte szervezetének vészjeleit küldő üzenetét. A jelek szerint ekkor pedig már túl sokat aludt.
A jóga sosem a végletekkel, hanem az egyensúllyal dolgozik.
Buddha megvilágosodása előtt egy szemlélet váltás következett be. Egy zenész így tanított egy fiatal embert:
„Ha túl feszíted a húrt elszakad, ha nagyon lazára hagyod nem szól.” Ez hozta létre benne azt a bölcsességet, amit a világ minden részén sokak tisztelnek a mai napig is.
Meg kell találni az egyensúlyt. Ezt a művészetet hívják jógának.
Tudjuk, hogy egy késsel meg lehet menteni egy ember életét, ugyanakkor el is lehet venni azt. Nem a kés hibája ha nem a megfelelő módon használják.
A fiatalember ugyan egy jóga pózban sérült meg, de sajnos nem rendeltetésszerűen használta. Ha lemegyek az autómmal az útról az nem az autóm hibája, a sofőrnek tudnia kell használni a járművet.

Van egy tanulság. A jóga pozíciók rendkívül hatékonyak, de meg kell tanulni azt, hogy mire valók. Keresni kell valakit aki erre élő példát tud mutatni és helyesen kell elsajátítani. És még egy fontos szempont: A jóga az öntudatlanságból a tudatosságba vezető út. Csak az gyakorolja aki tudatánál van annak, hogy a testi és lelki szinten milyen üzenetek jelennek meg benne. Különben úgy járhat a gyakorló, mintha lekapcsolnánk a tűzjelző szirénát és égne a ház. Be kell kapcsolódnunk és jó kapcsolatot kell fenntartanunk magunkkal.

Még egyszer szeretném kifejezni, hogy tragédia történt. Attól függetlenül, hogy ez egy egyedi baleset soha nem hallottunk még ehhez hasonló történetet, az ilyet jó elkerülni, megelőzni. Ha jógázni szeretnél semmiképpen sem bonyolult pózokat kellene választanod. Keress valakit aki előtted jár ezen az úton. És arra kell használjuk amire való. Tudatosnak kell lennünk és az egyensúlyra, stabilitásra és a szellemi és lelki felemelkedésre használni.