Darshan Jógastúdió

Bartsch Gabit, a Darshan Jógastúdió alapítóját kérdeztük:

 

Mi a hitvallásod, miért alapítottad a stúdiót?

A Darshan jógastúdiót 2007. szeptemberében nyitottam. Akkor még az 1. Iyengar jógaoktatói képzést végeztem Egerben, Csendes Erzsike vezetésével. Pár éve már oktattam hatha jógát, de ahogy egyre mélyült a tudásom és a megértésem, úgy vált egyre inkább az oktatásom részévé Iyengar mester módszertana. Lenyűgözött az metódus mélysége, ezért próbáltam minél teljesebben átadni a tanultakat, ehhez azonban eszközök kellettek. Több helyen tanítottam akkor már, viszont egyik helyszín sem akart befektetni az Iyengar jógához szükséges eszközökbe. Ezért döntöttem úgy, hogy létrehozok egy saját stúdiót, ahol az Iyengar metódust méltó módon lehet tanítani, tehát fel van szerelve az eszközök döntő többségével. Így jött létre a Darshan Jógastúdió, melyben az oktatóképzésből néhány évfolyamtársam- így Trapp Laci, Tibai Marika, Sütő Marcsi- a kezdetektől lelkes tagja az oktatói csapatnak.

 

Miért az Iyengar metódust választottad?

26 évesen térdeimben és csípőimben előrehaladott kopást diagnosztizáltak. A jóga több tradicionális iskoláját is kipróbáltam, de erős fájdalmaim voltak néha a gyakorlások alatt és sokszor utána is.
Amint elkezdtem rendszeresen Iyengar jógát gyakorolni, forradalmi változások indultak el a testemben. Elmúltak a fájdalmaim, nyílt a testem és az elmém egyaránt. Nem tudtam nem Iyengar szerint végezni az ászanákat és nem Iyengar szerint tanítani! Annyival többet, mélyebb érzeteket és megértést adott mind addig bármilyen más gyakorlás, hogy egyre kevésbé volt kérdés, hogy az ászanákat és a pránajámát milyen rendszer szerint végezzem és oktassam.

 

Milyen szintű órákat lehet látogatni, kik a tanárok?

Az alapoktól (1-es szint) a haladókig – főleg oktatók, oktató jelöltek ill. komoly gyakorlottsági szinten lévőknek szóló (3-4-es szint)-, minden szintű órát tartunk. Az 50 fölötti speciálisabb foglalkozást igénylő korosztálynak kezdetek óta külön foglakozást tartunk.
Több mint 10 Iyengar oktató tart nálunk órát a nap különböző időpontjaiban. Köztük van Trapp Laci, aki Intermediate Senior I-es vizsgát tett 2016-ban. Egy ilyen szintű vizsga mögött nagyon sok és mély gyakorlás, szakmai tudás és tapasztalat áll. Ezzel a szintű vizsgával már felhatalmazást kap arra, hogy oktatókat képezhetnek.
De helyet biztosítunk a 3 éves Iyengar oktatóképzőt elvégzett oktatóknak is. Minden oktatónk több éves tanítási gyakorlattal rendelkezik és folyamatosan képzi magát itthon és külföldön. Így aki hozzájuk jön gyakorolni, biztonságban és elhivatott kezekben érezheti magát.

 

Mit tartasz fontosnak a stúdióról?

Elkötelezett és nagy tudású az oktatói csapatunk. Eszközökkel jól felszerelt, családias a stúdiónk. A csendes mellékutca, ahol működünk könnyen megközelíthető a 4, 6 – os villamos vonalán, az Oktogontól ill. a Király utcától pár perc sétával.

Kapcsolat

webjogadarshan.hu
cím: 1068 Budapest, Szófia utca 15. fsz. 1. kapucsengő: 22.
telefon: +36 20 421 8464
email: b.gabriella@jogadarshan.hu

nézd meg a többi magyarországi iyengar jóga stúdiót is!