Geeta Iyengargeeta-adjusting
(1944-2018)

Geeta Iyengar a legendás Yogacharya, B. K. S. Iyengar legidősebb lánya és napjaink egyik legnagyobb tudású jógaoktatója.

Geetaji 1962-ben, édesapja felügyeletével kezdett gyakorolni Iyengar jógát, és azóta folyamatosan tanít. Rendkívüli megfigyelő készsége mellett ismert arról is, hogy különlegesen összetett tanításokat is könnyedén tud átadni tanítványainak, legyen szó filozófiáról, ászana gyakorlásról vagy pránajámáról (légzőgyakorlatok). A jóga terápiás felhasználásában szerzett tapasztalata, gyakorlata az egész világon egyedülálló, a mai napig minden évben jógaoktatók százai látogatnak el hozzá, hogy tudásából meríthessenek. Emellett nagyszabású képzéseket is tart világszerte, jógaoktatók generációi tanultak a keze alatt.

Életműve legismertebb része a női gyakorlás módszertanáról és annak jótékony hatásairól írt könyvei és cikkei. Művei felbecsülhetetlen értékű eszközt adnak minden nő számára a rendszeres menzesz, a szülés előtti és az azt követő időszak és a menopauza megkönnyítésére és megélésére. Geeta részletesen kifejti, melyik életszakaszban milyen gyakorlatokra érdemes fókuszálni női gyakorlóknak. Emellett ismerteti az egyes időszakokra jellemző fizikai és szellemi kihívásokat, és megoldási javaslatokat is ad azokra a problémákra, amelyekkel a legtöbb nő szembesül egy-egy életszakaszban.

Geetaji+Guruji

Fontos könyvek Geeta Iyengar munkásságából:

MAGYAR NYELVEN ELÉRHETŐ:

  • Clennell, Bobby; Iyengar, Geeta: „Nők jógakönyve: Ászana és Pránájáma a menstruációs ciklus minden szakaszára’ ‘The Women’s Yoga Book: Asana and Pranayama for All Phases of the Menstrual Cycle’

 

 

ANGOL NYELVEN ELÉRHETŐ:


  • Iyengar, Geeta: ‘Yoga: A Gem for Women’
  • Keller, Rita; Keller, Kerstin; Iyengar, Geeta: ‘Iyengar Yoga for Motherhood: Safe Practice for Expectant & New Mothers’
  • Steinberg, Lois; Iyengar, Geeta: ‘Geeta S. Iyengar’s Guide to a Woman’s Yoga Practice’
  • Steinberg, Lois; Iyengar, Geeta: ‘Iyengar Yoga Cancer Book’
  • Steinberg, Lois; Iyengar, Geeta: ‘Iyengar Yoga Therapeutics’