Mindenütt jó, de a legjobb otthon – mondjuk egy utazás után, és mi is így érezzük Birjoo Mehta (ejtsd: BirdzsuMéta) bécsi három napos műhelye után haza érkezve. No de a mumbai illetőségű Iyengar-veterán tanítása nyomán értelmesen mondhatjuk, hogy mindenütt otthon vagyunk és ez jó. Mert az ászana alapvető jelentése az, hogy ülőhely, olyan hely, ahol otthon vagy. Ha megtalálod a gerinc középvonalát és ahhoz képest egyvonalban elrendezed a tagjaid, akkor haza érkeztél a saját testedben. Ha ez igaz a szkeletomuszkuláris testre, akkor fokozottan igaz az energiatestre. A nádik is egy vonalban futnak a szimmetrikussá tett testben, az energia áramlása akadálytalan. Ha ez megtörtént, akkor kevesebb érzet és érzelem keletkezik, így az elmét kevesebb inger éri és megnyugszik. A gondolatok kavargása lecsillapszik és tisztán átlátod létezésed: jó érzés a saját létezésedben jelen lenni – otthon vagy. Ez volt Birjoo tanításának veleje. És hogy ezt hogyan érheted el? Erre is volt szép válasza szelíd szavú mesterünknek: az energia testben történő ötféle mozgását a maga helyére kell visszavezetni. Döbbenetes volt tapasztalni, ha az öt váju a maga testi helyére kerül, az az Iyengar-jógában már jól ismert testre vonatkozó instrukciók megvalósulását eredményezi fáradtság és különösebb izommunka nélkül. A test izom és csont része a szervi testből kifejtett irányok nyomán puhán kerül a helyére, s az egész lényedre kifejti a hazaérkezés érzetét.

A pránájáma rejtettebb mélységeibe is betekintést engedett a mumbai oktató: a különböző „légzőgyakorlatok” valójában az öt testi energia helyére vezetéséből jönnek létre. Még Patandzsali azon rejtélyes szavai is megvilágítást nyertek, miszerint „A pránájáma negyedik fajtája fölülmúlja a külső és a belső határait” (II. 51.). Idáig a konkrét megvalósításban sajna én nem jutottam, mert ez nem csak hogy a légzés, de a tudati mozgások teljes fölfüggesztését jelenti, ami a jógában a megszabadulás előfeltétele. Ám tettünk e felé egy lépést, mikor a belégzés és a kilégzés utáni légzésfölfüggesztést gyakoroltuk az energiamozgások saját helyükre történő visszavezetése révén.

A tudat lenyugodott és elcsöndesült, a test megpihent és eredendő forrásaiból gyógyult. A legjobb otthon lenni, bárhol is vagyok.

Drimál István, Bécs. 2018.05.19-21.