gurujiB.K.S. Iyengar
, a modern jóga atyja, az Iyengar Jóga módszer megteremtője augusztus 20-án kora hajnalban örök nyugovóra tért életének 96. évében.

Bellur Krishnamachar Sundaraja Iyengar óriási szerepet játszott abban, hogy a jóga újraéledjen Indiában, eljusson a nyugati világba és azt kortól, nemtől, vallási nézettől függetlenül bárki gyakorolhassa.

Iyengar 1918-ban született Bellurban, tizenévesen rendkívül gyenge egészsége miatt kezdett el jógázni. Az élet különböző megpróbáltatásai ellenére kitartott a jóga mellett, majd tanításán keresztül több millió embernek segített fizikai, mentális és érzelmi stabilitást létrehozni, kezdve az ismert hegedűművésszel, Yehudi Menuhinnal. 60-as éveiben hivatalosan visszavonult a tanítástól, de egészen az elmúlt évekig utazott, oktatott a világ számos országában, legutóbb 2011-ben Kínában. Pune-i intézetében minden nap látni lehetett gyakorlása közben, még majd’ 96 évesen is. Módszerét számos könyvében publikálta, melyek közül néhányat magyarra is lefordítottak, legismertebb könyve a Jóga Új Megvilágításban az egyik legnépszerűbb szakkönyv a világon.

Magyarországon kb. 10 éve van jelen a metódus, az okleveles Iyengar Jóga oktatók a világ minden pontján garantálják a hozzáértést és a minőséget. Hazánkban 2012 óta a Magyar Iyengar Jóga Szövetség képviseli a mesterről elnevezett metódus.

A Magyar Iyengar Jóga Szövetség megemlékezést tart augusztus 30-án, további részletek itt>>

További információ:

Répássy Erika, elnök – Magyar Iyengar Jóga Szövetség
info@iyengar.hu
06 20 555 4167

Releváns források:

http://timesofindia.indiatimes.com/india/Yoga-guru-BKS-Iyengar-passes-away/articleshow/40462779.cms

http://www.bbc.com/news/world-asia-india-28862979

https://www.facebook.com/iyengarszovetseg

https://iyengar.hu/