Támogasd te is a jelölését!

Február elsejéig kell elküldeni Oslóba a Nobel-díjra javasoltak nevét. Alapítása óta, a 113 év alatt csak egy maroknyi indiait tiszteltek meg a Díjjal: Rabindranath Tagorét, C. V. Ramant, Hargobind Khoranát, Teréz anyát, Szubrahmanjam Csandraszekhart, Amartja Szent, Venkataraman Ramakrisnant. Csak egy – Albániában született, de később honosított – indiai nyerte el a Nobel-békedíjat, nem minden gúny nélkül mutatva arra, hogy India adta a világnak a santi (egyetemes béke) és az ahimsza (erőszakmentesség) elvét. Egyébként az ahimsza apostolát, azt a férfit, aki az erőszakmentesség üzenetével térdre kényszerített egy hatalmas birodalmat, a Nobel Bizottság figyelmen kívül hagyta.

Itt az idő, hogy orvosoljuk ezt a mulasztást. Mint minden nemzetnek, Indiának is számtalan jelöltje van. Ismert és kevésbé ismert béke aktivisták. Politikusok, akikről jó okkal állíthatjuk, hogy az egymás iránti baráti viszonyt tűzték zászlajukra. Civil szervezetek, szellemi vezetők. Kimagaslik közülük a puha hatalom legnagyobb és leghíresebb élő indiai exportőre, az ország legismertebb jóga mestere:

B. K. S. Iyengar

A guru decemberben betöltötte 95. életévét, és mind gyakorlása, mind a jóga csodálatos erőt adó hatalmának elismerését jelenti, hogy olyan életkorban, amit igen kevesen élnek meg, és ha megélnek, sem azon gondolkodnak, hogyan tovább, ő nem csak folytatja rendületlenül hatalmas kihívást jelentő tanrendjét, de arra is telik erejéből, hogy semmi se akadályozza saját napi gyakorlását, amelybe mindig belefoglalja az ászanák királyát, a sirsászanát, azaz a fejenállást.

Két éve, mikor Kínában járt, hogy ott tanítson, rock sztárnak kijáró fogadtatásban részesült. Saját hazájában, az ősi – és modern korunkat lenyűgöző – tudomány szülőföldjén kevésbé ünneplik a mestert, jóllehet ikonként áll követői hada előtt. Iyengar jógáról írott művei meghatározó jellegűek a gyakorlók számára, szinte egyenrangúak Patandzsali ókori Jóga szútráival.

Bármit is nevezzen a jóga vonzerejének gyakorlója – a kockahastól az egészséges életig – lényegében a santi és az ahimsza rejlik. Követendő az eszménykép, főként ahogy Iyengar képviseli ezt hosszú és kimagasló élete során. Meggyőződésünk, hogy nem is találhatnánk méltóbbat a Nobel-békedíj jelöltjének.

Kérjük, írd alá Te is a Nobel-díj Bizottságának szóló kérvényt, hogy B. K. S. Iyengart tisztelje meg a Nobel-békedíjjal. Mindent megteszünk, hogy közös kérvényünk eljusson február elsejéig Oslóba a Nobel-díj Bizottsághoz.

Tovább a kérvényhez (a lap alján töltsd ki az űrlapot!)>>