Az orr működésformája

Prashant Iyengar

(Organology and Sensology in Yogashastra, Szerv- és érzékszervtan a jóga tudományában, Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute & Yog – Mumbai, 2011, 90.-94. o.)

Az orr szerepe sokkal jelentősebb annál, mint hogy csak lélegezzünk és szagoljunk általa. A szemtelenek beleütik az orrukat mások dolgaiba, és egy nap megfricskázzák orrukat annak ellenére, hogy magasan hordják. Amikor a bal oldalunkon alszunk, a jobb orrlyuk aktív, és ha sokáig ebben a testhelyzetben maradunk, beszűkül ez az orrcimpa. Agyunk az orr jelzésére ad parancsot arra, hogy többször is megforduljunk. Ez tehát reflexből végzett cselekvés, amelyet a test súlyának érzékelése vált ki. Az orr méri föl a föltálalt ételt: rothadt, állott vagy romlott-e, kerülnünk kell-e.

Az orr hozzájárul hangunk jellegéhez, e szerven múlik dallamossága vagy durvasága. Nem tudunk beszélni, ha bedugult vagy nyomás alatt van az orr. A légzésben kifejtett működése egyedülálló. Uralma alatt tartja a tüdőbe irányuló levegő szerkezetét, minőségét, mennyiségét, tisztaságát, hőmérsékletét. Az orrlyukak naponta körülbelül 15 köbméternyi, azaz egy szobányi levegőt tisztítanak meg. Az orr mindig 36.5C°-os hőmérsékletű levegőt küld a tüdőbe annak ellenére, hogy az atmoszféra hőmérséklete és levegőminősége a lehető legeltérőbb, -30 foktól +40-45 fokig is terjedhet a hőmérséklet. És e tartományon belül bármely hőfokot egy légzés alatt képes testhőmérsékletűre változtatni az orr. Megtámadja a levegőben lévő baktériumokat, és csíramentes levegőt küldve a tüdőbe megvédi ezt a betegségektől, füsttől és egyéb részecskéktől. Orvosok szerint az orrkagyló a test legtisztább része. Az orr melegítő és csíraölő hatása abból fakad, hogy az orrüregi öblök és kiemelkedések, az orrkagylók alakja, a tapadós nyákkal borított nagy felületű nyálkahártya és a nyálkahártyát borító csillószőrök óriási felszínt biztosítanak. És most képzeljük el az orrkagylók munkabírását annak tudatával, hogy egy perc alatt 15-16-szor lélegzünk.

 

Az orr másik feladata a szaglás. Az orrkagylók 4000 fajta szagot képesek megkülönböztetni, de némely ember és állat 10000 fajta szagot is észlelhet, ami a vak és süket emberek esetében még nagyobb számot mutat. Hihetetlen, de az illatszer-gyárban dolgozó munkás elveszíti az arra az adott illatra vonatkozó érzékelését, de a többi illatra vonatkozó érzékenysége megmarad.

Az arckifejezés az érzések, így az orr érzékeléseinek változásával együtt megváltozik. Más és más az arckifejezésünk a szagérzékelésnek megfelelően. Eltorzul az arcunk, mikor büdöset érzünk és felvidul, ha ízletes, fűszeres étel illatozik. Az alábbi kérdések megválaszolásával világosabbá válik a lényeg. Hogyan érzékeljük a csodásan áradó rózsaillatot? Egészen különleges az arc izomzata. Hogyan változik ez az izomzat, mikor egy rózsaágy mellett haladunk el? Az orrcimpák kitágulnak, mert az illat gyönyörködtet és nyugtat. Hogyan reagálunk arra, mikor a konyhában készülő ízletes étel illata szűrődik a szobába? Annak ellenére, hogy a rózsa és a pakoda[1] illata egyaránt kellemes, máshogy reagál az arc izomzata és kifejezése mindkét esetben. Milyen a hatása egy átható vagy visszafogott illatú parfümnek? Megváltozik a szaglás és ezzel az arc muszkulatúrája. Milyen arcot vágunk, mikor átvágunk egy szemetes és koszos sikátoron? Máshogy reagálunk a büdös vegyi anyagokra, ha laboratóriumban érzékeljük őket. Elviseljük a laboratóriumban, de elviselhetetlen a konyhában, mert nem érezzük oda valónak. Hogyan reagálunk egy ismeretlen illatra? Máshogy szagolunk kíváncsiságból és gyanakodva. Egészen más az éhes ember és a jóllakott szaglása.

Bizonyára érdekesek az e kérdésekre adott válaszok és az arckifejezésekre vonatkozó megfejtések. Az orr működésével való ismerkedés után térjünk rá a nyelv funkcióira.

 

[1] Vagy pakora. Többféle összetevőből készült (pl. hagyma, spenót, krumpli, sajt, paradicsom, chili), ghíben sült falatka.

 

Fordította: Drimál István, Okleveles Iyengar Jóga oktató