Bodolai Mónika

Bodolai Mónika

Iyengar Jóga oktató

iyengar_logo

 

 

Képzettsége: Okleveles Iyengar Jóga Oktató – Introductory II.

Bodolai Mónika vagyok, Miskolcon született (1976.02.17.) és Eger mellett Felsőtárkányban élő, okleveles Iyengar jógaoktató. 2005-től gyakorlom a jógát, 2006-tól csak az Iyengar módszer szerint.

Már az első alkalommal rabul ejtett a hatha jógának ez a precíz, minden részletre odafigyelő, hosszú kitartásokat kívánó fajtája. A hazai Iyengar jógaoktató-képzés második csoportjához 2006-ban csatlakoztam. Olyan fantasztikus tanároktól tanulhattam, és tanulok azóta is, mint Csendes Erzsébet (Eger), Rita Keller (Németország), Kevin Gardiner (USA/Budapest), Répássy Erika (Budapest), Trapp László (Budapest), akik mindannyian közvetlenül, személyesen a gurunktól B.K.S. Iyengartól tanulhattak. Tanáraink rendkívül elkötelezett, odaadó, hiteles személyek, akik a kezdő szinttől a legmagasabb nemzetközi oktatóképzésig segítik a gyakorlóikat, fenntartva ezzel a guru-sadhaka (tanítvány) tanítási láncolatát.  Folyamatosan veszek részt oktatóképzéseken, világ szinten elismert senior jógaoktatók hazai workshopjain, annak érdekében, hogy haladjak előre a jóga útján, az egyre precízebb, egyre mélyebb és finomabb megértés, gyakorlás érdekében, mely megnyilvánul a tanításban is.

Az egri Eszterházy Károly Egyetemen dolgozom, ahol az intézményi Sportiroda vezetésén kívül Iyengar jóga órákat tartok. Az országban először került be a felsőoktatásba a sportszakos hallgatók számára választhatóan meghirdetve (órarendbe illesztve) az e metódus szerinti jógaoktatás. A sportszakosok mellett a Természettudományi kar első éves hallgatói, mint általános testnevelés tárgy vehetik fel ezt a gyakorlati órát. 2013-tól 21 csoportban, 252 hallgató ismerkedhetett meg az Iyengar módszerrel. Nagyon fontosnak és hasznosnak tartom a lehetőséget, hogy leendő testnevelők, sportszervezők, rekreációs szakemberek megismerhessék ezt a hiteles jóga iskolát. Nagy büszkeségem, hogy az egyik volt hallgatóm (rajz és vizuális kultúra szakos), általános testnevelésként felvéve a jógát, a féléves kurzust teljesítve továbbra is járt hozzám órákra, majd Dunaújvárosba költözve folytatta az Iyengar jóga gyakorlását, az idén szeptemberben pedig felvételt nyert az oktatóképző kurzusra.

A jóga gyakorlása független nemtől, vallástól, társadalmi hovatartozástól, a világ bármely táján végezhető. Egészségesen tartja a testet, lelket, szellemet. Ez a mai felgyorsult és elanyagiasodott világban varázslatnak és egy idillikus, szinte elérhetetlen állapotnak tűnik. Mindenki vágyik rá, hogy megoldódjanak munkahelyi, magánéleti problémái, helyre álljon testi-, lelki egészsége. Vannak, akik felismerik, hogy mindezek a gondok saját magukból indulnak ki és vannak, akik a felismerést követően tenni is készek azért, hogy pozitív változásokat érjenek el. Vannak, akik „preventív” és tudatosan kerülnek kapcsolatba a jógával, az egészséges életmód jegyében és vannak, akik nagy betegségeket követően állnak a jógaszőnyegre. Sarkítva az indíttatást tapasztalataim szerint szinte mindegy, hogy csak a testi egészség vagy a lelki-, szellemi fejlődés vezérli a keresőt: a jógagyakorlás eléri célját, hiszen a szervezet minden aspektusára hat. Mindenesetre a jóga azoknak való, akik akarnak és képesek tenni magukért, hajlandóak elindulni a változás útján és feladni a régi berögződéseiket.

„Az ászana nem gépies felvétele egy testtartásnak. Gondolattal telített, melynek a végén az elmozdulás és a mozdulatlanság között elérjük az egyensúly állapotát.”

                                                                           B.K.S. Iyengar