Irtl Melinda

Irtl Melinda

Iyengar Jóga oktató

iyengar_logo

Képzettsége: Okleveles Iyengar Jóga Oktató – Intermediate Junior II.

A jóga a tudat és a valóság megismerésének az egyik leghatékonyabb módszere. Életem minden részét áthatja és formálja. Formálisan 1998 óta járom ezt az ösvényt, bár a test és a légzésre irányuló gyakorlatokkal 9 évesen ismerkedtem meg először. A jóga gyakorlatai és hagyománya iránti szüntelen lelkesedésem eredményeképpen számos iskolával és mesterrel volt szerencsém személyesen megismerkedni az elmúlt 2 évtizedben, sok esetben támogattam/támogatom egy-egy iskola, irányzat, szakirodalmi publikáció magyarországi megjelenését is. 2000 óta kezdtem filozófiát, klasszikus jógát, Kismama és a Baba-mama jógát tanítani. 2002-ben, a 4 éves Jóga filozófiai és gyakorlati képzést követően BA szintű diploma szakdolgozatként egy klasszikus szanszkrit jóga szöveg részlet fordítást készítettem kritikai elemzéssel a Hatha Jóga Tisztító gyakorlatairól. 2004-ben pedig megkezdtem tanulmányaimat az indiai állam által egyik legismertebb jóga egyetemén, a Vivekananda Yoga Anusandhana Samsthana-ban, ahol 2007-ben évfolyam első külön díjazottként szereztem meg MSc In Yogic Science címmel az egyetemi diplomámat. Szakdolgozatom és kutatási témám egyaránt a Női Jóga Szádhana témájához kapcsolódott. A diploma osztó után volt szerncsém személyesn felkeresni B.K.S. Iyengar-t Púnéban és áldást kérni tőle további jóga tanulmányaimhoz.

Buddhista tanítói tanulmányaimat folytatva 2012-2014 között elvégeztem a TKBF mester képzését és 2015-ben megkezdtem doktori tanulmányaimat az ELTE PPK Neveléstudományi szakán. Jelenlegi kutatásom témája is természetesen szorosan kapcsolódik a hindu kultúrához, a jógához és a buddhizmushoz.

Az Iyengar Jóga metódusával 2000-ben ismerkedtem meg Eugénia Obdonorova által, s lelkesen csatlakoztam a heti 2 gyakorláshoz. Csendes Erzsébet vidéki táborai is mélyítették érdeklődésemet, majd 2002-ben Faek Byria budapesti látogatása illetve későbbi németországi workshopjai alapozták meg az elköteleződést bennem. Faek ajánlásával és irányításával kezdtem meg tanulmányaimat Krakkóban 2005-ben Konrad Kocot vezetésével és első gyermekem születése után hamarosan, sikeres Intro 2. vizsgát tettem 2008 végén. Ezzel párhuzamosan 2006-tól rendszeresen tartottam filozófiai kurzusokat a magyar Iyengar oktatói képzéseken illetve tolmácsoltam a különféle gyakorlati workshopokon. 17 éve dolgozom a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán óraadó tanárként, illetve 7 éve vagyok az Indiai Nagykövetség kultúrközpontjának megbízott jóga oktatója.

A buddhista szemléletmóddal és életvitellel tökéletesen összeegyeztethető Iyengar módszert tartom a legprecízebben kidolgozott hatha jóga módszernek a test tökéletesítése és a tudat megismerésének céljából!

Legfontosabb Jóga Tanítóim és inspirációim: Nagy József, Obdonorova Eugenia, Pressing Lajos, Karl Baier, Faek Byria, Konrad Kocot, Lois Steinberg, Kevin Gardiner, Rita Keller, Bob Blaser, Claus Gresch, Manuso Manos, B.K.S. Iyengar, Swami Maheswarananda, Swami Mahesananda, Swami Niranjananda, Swami Veda Bharati, H.R. Nagendra, R. Nagarathna, Sákjamuni Buddha és a családom.