IYENGAR jóga alapozó képzés

TATABÁNYA

 

Mi az IYENGAR Jóga
Alapozó Képzés célja?

 • célunk, hogy az ország különböző pontjaira is elérjen
  a nemzetközileg is elismert IYENGAR metódus
 • a jógagyakorlók megismerjék a pontos, precíz
  és intelligens ászana és pránájáma gyakorlás
  lehetőségeit
 • a rendszeres otthoni gyakorlás kialakítása
 • az esetleges későbbi IYENGAR jóga oktatóképzésre való felkészítés

Mi az az IYENGAR jóga? Ki volt B.K.S. Iyengar?

B. K. S. Iyengar 1918-ban született Bellurban egy szegény család sarjaként. A szegénység betegségekkel (malária, tífusz, TBC) karöltve nyomta rá bélyegét fiatal éveire. Krisnamacsárjával való találkozása indította el a jóga útján, s előbb a Guruja útmutatásait követve tanult, majd egy teljesen komplett saját rendszert – az IYENGAR JÓGÁT – fejlesztette ki évtizedek alatt. Betegségeiből kigyógyulva, testét laboratóriumként használva saját tapasztalatain keresztül tökéletesítette éleslátását, bölcsességét. Nyugatra érkezése után keresők ezreinek adott lehetőséget az önmegismerés terén világszerte. Iskolák százai fémjelzik metódusa letisztultságát, sziklaszilárd alapjait.

Oktatóképzési rendszere egyedülálló a világon. A három éves képzés magas szinten képzett tanárokat nevel, akik felelősségteljesen és biztonságosan vezetik a gyakorlókat. Az Iyengar jóga a test egyvonalúságára fókuszálva használ eszközöket (pl.: heveder, fatégla, kötél, pléd, stb.), hogy egyénre szabva a leginkább megközelítse a tökéletes pózt. Guruji 90 éves kora után is még napi három óra ászana- és egy óra pránájáma gyakorlást folytatott.

2014. augusztus 20-án hagyta el testét, de a tradíció melyet teremtett, lánya Geeta, fia Prashant és unokája Abhijata által tovább él.

A jóga több mint csupán testi munkálkodás. A jóga egyszerre sejtszintű, mentális, értelmi és spirituális – az egész emberi lényt magában foglalja. Ha az utazás részese akarsz lenni a bőr felszínétől a lélek mélységéig vezető úton, akkor itt a helyed.

Mi miért választottuk ezt az irányzatot?

Szinte mindnyájunkra jellemző, hogy az első IYENGAR jóga óra után tudtuk, ez az, amit kerestünk, még akkor is, ha esetleg tudatosan mégsem kerestünk semmit. De legbelül mégis felsejlett az igény a csendre, a belső kiegyensúlyozottságra, a forráshoz való tudatos kapcsolódásra, ahol akkor is béke van, amikor a felszínen esetleg összedőlt minden. Minket nagyon megfogott az, hogy mindenre van válasz: MIT érdemes gyakorolni, MIÉRT csináljuk pont ezt vagy azt és mindezt HOGYAN.

Te miért válaszd?

Ha Téged is érdekelnek a válaszok, akkor tarts velünk! A sok-sok év alatt összegyűjtött saját tapasztalat és a folyamatos továbbképzésünk segítségével igyekszünk mindenkinek útmutatást nyújtani, hogy merre van a tovább, hogyan aknázd ki a lehetőségeidet úgy, hogy közben biztonságban maradj.

Kiket várunk a képzésre?

 • Egyrészt teljesen kezdőket, akik szeretnének lépni az életükben az egészség, a teljesség felé.
 • Másrészt olyanokat, akik már jógáznak egy ideje és szívesen vesznek útmutatást a haladás irányába.
 • Jógaoktatókat, akik nyitottak a továbbfejlődés lehetőségére.  
 • FONTOS tudnunk arról, ha bármilyen sérülésed lenne, ami befolyásolja a gyakorlásod vagy bármilyen gyógyszeres kezelés alatt állsz, ezekről feltétlenül tájékoztass bennünket.


Az Alapozó képzés időtartama:

9 hétvége (2018. január-november)
A képzés havi egy szombati vagy vasárnapi napon lesz, 2x120 perces órák keretén belül 09:00-11:00 és 12:00-14:00 között.

TANÁRI KAR:

Tolner Mária

Okleveles Iyengar jóga oktató (Introductory II.)

Bemutatkozás

2007-ben „véletlenül” vettem részt életem első Iyengar Jóga óráján, ez a találkozás meghatározó volt számomra. Azonnal megfogott az ászanák kivitelezésének precizitása, az egyensúlyra, egyvonalúságra való törekvés, az Iyengar Jóga egyénre szabható, folyamatos fejlődést lehetővé tevő rendszere. A jóga számomra egyensúly, figyelem, koncentráció. A jógagyakorlás a jelenbe hoz, segítségével elérhető a test, elme és lélek harmóniája. 2009-ben Hatha Jóga Oktatói Oklevelet szereztem és azóta tanítok. 2014-ben sikeresen elvégeztem Magyar Iyengar Jóga Szövetség három éves Iyengar jóga oktató képzését, és megszereztem az Iyengar Jóga Oktatói Oklevelet. 2014 nyarán egy hónapot töltöttem az indiai Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute-ban, ahol részt vehettem az Iyengar család óráin. Fő tanáraim Kevin Gardiner és  Répássy Erika. Az elmúlt években részt vettem több Senior Iyengar jógaoktató, köztük Manouso Manos, James Murphy, Bobby Clennell, Rita Keller, Stephanie Quirk, Sheila Haswell inspiráló, gondolatébresztő workshopján. Köszönet mindannyiuknak az útmutatásért, a tanításért.

Trapp László

Okleveles Iyengar jóga oktató (Intermediate Senior I.)

Bemutatkozás

A jóga mindig ott volt, van és lesz az életemben, eleinte csak röpke pillanatok jelezték jelenlétét, majd a kisebb nagyobb ráeszmélések során vált egyre tisztábbá a felismerés. Hangsúlyozom, tisztábbá, hiszen bár jelen vagyok a jógában, sokszor a villódzó fények elkápráztatják a szemet, s ilyenkor az ember nem ura önmagának. A cél jelen lenni tiszta önismerettel. Kaczvinszky Józseftől idézve: “A jóga a megismerés útja. Aki csak egyetlen lépést is tett rajta, azt többé nem bocsátja el. Kerülőutakon járhat az ember, számtalanszor eltévedhet a cselekedetek és a sors útvesztőiben, mégis visszatalál a világossághoz…Ezért a jóga útján megtett egyetlen lépés sem vész kárba!” Az Iyengar jógával 2003 májusában találkoztam először, igaz akkor még csak könyv formájában, így az ezt követő próbálkozásom nem nevezhető a leghitelesebb gyakorlásnak. 🙂 2005 tavaszától azonban már testközelből ízlelgethettem a metódust. Majd 2006. július – 2009. júliusig elvégeztem a magyarországi tanárképző iskolát megannyi inspiráló tanár útmutatásával. 2011 nyarán eljutottam Pune-ba, az Iyengar jóga bölcsőjébe, ahol Guruji jelenléte mellett tapasztalhattam meg a „hamisítatlan” egyszerűséget, mélységet, melegséget…

Sárig Hajnalka 

Okleveles Iyengar jóga oktató (Intermediate Junior II.)

Bemutatkozás

Az utazás már gyerekkorban elkezdődött. Kerestem a csendet, gyakran amíg a többi gyerek játékaival volt elfoglalva, a templomban szerettem üldögélni. Egy karnyújtásnyi távolságra éreztem az Égiek jelenlétét. Biztonság, nyugalom és valami kifejezhetetlen emberfeletti élményben részesülhettem. Sajnáltam,hogy csak arra a kis időre, amikor vissza tudtam térni a templomba és egyedül, csak magammal akartam lenni. A szívemet követtem, akkor is, amikor mindenki bolondnak és őrültnek nézett miatta. Így egy erőteljes belső érzést követve költöztem Budapestre 18 évesen.

A jógával először 2001-ben találkoztam, akkor még keresgéltem, minden irányzatot kipróbáltam. Életem első Iyengar jóga hét végéje( 2002 ) során jött az érzés :VÉGE A KERESÉSNEK, MEGTALÁLTAM, HAZATALÁLTAM. Azóta gyakorlom és 2005 óta tanítom is ezt a csodás metódust. Bár éveket vártam rá, hála, hogy megadatott, hogy 2011-ben és 2012-ben találkozhattam B.K.S Iyengar mesterünkkel és az Intézetben gyakorolhattam összesen 3 hónapot. Most már úgy érzem életem legszebb ajándéka volt és örökre a szívemben őrzöm azt a tisztaságot, békét és szeretet energiát, amit mesterünktől kaptam.

Iskolai végzettségek:

2015 Iyengar yoga Intermediate Junior II
2012 július, Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute - Pune (India)
2012 augusztus, Ramamani Iyengar Memorial Institute - Pune (India)
2011 június, Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute –Pune (India)
2009-2012 Iyengar yoga Intermediate Junior I
2006-2009 Iyengar yoga Introductory level 2
2004-2005 Birthlight kismama-jóga, babás jóga oktatói
2006 május IFAA Spinracing oktatói
2004 IWI Wellness Tanácsadó
2004 IWI Wellness Manager
2003 IWI Jóga oktatói
2000 IWI Személyi edzői
1998-2000 TFTI aerobic edző, testépítés és fitness edző

Kusnier Ágota

Okleveles Iyengar jóga oktató (Introductory II.)

Bemutatkozás

Az első Iyengar jóga „órán”, hétvégén 2006 júniusában vettem részt, és ez a találkozás meghatározó volt számomra. Magával ragadott az irányzat tisztasága, precizitása, az egyvonalúságra és az egyensúlyra való törekvés az ászánák kivitelezésében. Az egyéni adottságokra való odafigyelés, ami folyamatos fejlődést tesz lehetővé. A gyakorlás alatt a jelenben tudok lenni és csak az tud magával ragadni ami bennem zajlik. Egyesíteni tudom testem, lelkem és az elmém. 2009-2011 novemberr között, elvégeztem a magyarországi tanárképzőt, csodálatos és nagy tudású tanárok vezetése mellett, akik tanítása a mai napig inspiráció és útmutatás számomra..
2013 júniusában eljutottam Pune-ba, az Iyengar jóga bölcsőjébe, ahol Guruji jelenléte mellett tapasztalhattam meg ennek a rendszernek az egyszerűségét és mélységét.

Tanáraim: Csendes Erzsébet, Rita Keller, Klaus Grzesch, Bob Bleaser, Georgie Gutter, Wágner Rozália, Kevin Gardiner, Kádár Zoltán, Répássy Erika, Ott lehettem Manuoso Manos, Bob Bleaser, Rita Keller, Konrad Kocot, Lois Steinberg, Olga Zvontsova vezette workshop-okon, Hálával és mély tisztelettel tartozom Mindannyiuknak.

„ A szavak nem tudják kifejezni a jóga teljes értékét. Meg kell tapasztalni”
B.K.S. Iyengar

HELYSZÍN:

Dózsakerti Váci Mihály általános iskola
2800. Tatabánya, Dózsakert út 17.

IDŐPONTOK:

Bemutató alkalom:
2018. január 21. vasárnap

A képzés időpontjai (teljes év összefüggő tematikával):
március 4. vasárnap
március 25. vasárnap
április 15. vasárnap
május 27. vasárnap
június 24. vasárnap
szeptember 30.vasárnap
október 28. vasárnap
november 25. vasárnap

A képzés indulásának feltétele:

Az első hétvége bemutató jellegű, minimum 12 fő előzetes regisztrációja esetén kerül megtartásra,
ezt követően az Alapozó képzés minimum 15 fő jelentkezése és befizetése esetén indul.

A KÉPZÉS DÍJA:

Első, bemutató alkalom díja:
2018. január 10-ig 6000 Ft (korai kedvezmény)
2018. január 11-től 6500 Ft
A bemutató alkalom díja előre fizetendő.

A teljes tanév díja (további 8 alkalom):
2018. február 20-ig 66.000 Ft (korai kedvezmény)
2018. február 21-től 70.000 Ft
A teljes tanév díjának befizetése egy összegben történik.

Banki adatok a befizetéshez:

(ide tudod utalni a bemutató alkalom díját, majd a teljes összeget):

Ganesha Yoga Kft. : 1117. Budapest, Budafoki út 111-113.
Adószám: 26111186-1-43
Bankszámlaszám: 109180010000009582490001

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ:

Jelentkezési határidő a bemutató alkalomra:
2018. január 15. hétfő éjfél

A JELENTKEZÉS MENETE:

1. Töltsd ki az oldal alján található Jelentkezési lapot!

2. Utald el a bemutató alkalom díját legkésőbb január 15. hétfőig.
Utalásnál a Közlemény rovatban tüntesd fel:
“Saját neved, TATABÁNYA ALAPOZÓ”!

3. A bemutató alkalom után van lehetőséged eldönteni, neki akarsz-e vágni a képzésnek. Ha nekivágsz, akkor utald el a teljes díjat egy összegben legkésőbb február 25-ig, hogy lefoglald a helyed a képzésen!

JÓGAESZKÖZÖK:

Mivel az IYENGAR metódus alkalmanként jógaeszközöket használ, ezek beszerzése a tanítványok feladata. Az eszközök beszerzése a rendszeres otthoni gyakorlás feltétele is.

A tanfolyam alap eszköz igénye: csúszásmentes jógamatrac, 3 takaró, 2 jógatégla, 2 jógaheveder. Az első alkalomra elegendő a jógamatrac és a takarók.

Az alábbi forrásokat ajánljuk eszközök beszerezésére:
Yoga Bazaar webáruház
Amrita Jógaközpont

KONTAKT:

Ha bármilyen kérdésed van a képzéssel kapcsolatban, fordulj a képzés szervezőjéhez:

Sárig Hajnalka
06 20 849 8424
sarig.hajni@gmail.com

JELENTKEZÉSI LAP