Juhász Ágnes

Juhász Ágnes

Iyengar Jóga oktató

iyengar_logo

 

 

Képzettsége: Okleveles Iyengar Jóga Oktató – Introductory II. (2017)

„Minden nehéz, amíg könnyűvé nem válik”

Találkozásom a jógával sorsszerű, és életre szóló, hiszen gyerekkoromban csípőprotézis műtéttől menekültem meg általa. Az elmúlt húsz évben a jóga nem csak mozgásom szabadságával ajándékozott meg, és segített át lelkileg a nehéz időkön, hanem életem alapjává vált. Komplex sorsjavító módszerként élem meg, és saját tapasztalatomból kiindulva ez a hozzáállás tanításomat is átitatja.

Sok jógatradíció tanításai szerint gyakoroltam. Tanultam Sivananda és Satyananda tradícióban, „Jóga a Mindennapi életben” rendszerben, Himalájai Jóga Tradícióban, Kundalini Jógát Yogi Bhajan tanításai szerint, Ashtanga jógát, Tantra jógát számos mestertől.

Az Európai Jóga Unió és a Szlovák Jógaszövetség által akkreditált jógatanárképzésen, dr. Timcsák Géza vezetésével szereztem jógaoktatói diplomát. Kismamajóga-, Babamasszázs- és babajóga-tanári diplomáimat a Birthlight-nál szereztem, tanárom: Toldy Csilla volt. A klasszikus jógafilozófiába Papp József vezetett be, akihez jóga-pszichológusként szupervízióra is rendszeresen járok, hiszen jógatanárként egyfajta „terapeutai” minőséget is keresnek a gyakorlók, ami óriási felelősség.

Korlátozásoktól magam távol tartó, szabad szellem vagyok, így nem köteleződtem el egyetlen vonalon sem. Kerestem. Valamit még nem találtam.

Amikor először vettem részt Iyengar jógaórán, éreztem: ez az! Ez az, ami még hiányzott: az abszolút pontosság. Ha címszavakba kellene ölteni a metódus sajátosságait, akkor azt mondanám: ez egy szigorú, következetes, tiszta tanítás, letisztult módszerrel. Részletekbe menően maximalista, félmegoldásokkal nem megalkuvó eljárás. Ez az igényes ember jógája, amely alázatra nevel, mert rávilágít a hibáinkra, gyengeségeinkre, megfejlődhető tulajdonságainkra, és egyúttal eszközöket ad az ember kezébe, és megtanítja: hogyan (!) haladjuk meg önmagunkat, amikor hegyként tornyosul az akadály előttünk. Radikálisan kimozdít a komfortzónából, de éberen figyelve tart meg a biztonsági körön belül.

Bár erősen az ászana-gyakorlásra fókuszál, tanításaival érinti a jóga összes ágát, lépcsőfokait, mindezt egy emészthető, hétköznapi ember számára felfogható, mindennapjaiba integrálható formában.

2017-ben tettem le az Iyengar Jóga Oktatói képzés Introductory II. vizsgáját.

Hála és köszönet szeretett tanáraimnak, /Répássy Erika, Kevin Gardiner, Trapp László, Richter Katalin, Drimál István, Tóth Tihamér, Bobby Clennell, Laurie Blakeney, Stephanie Quirk, Manouso Manos/ akik nem csak beavattak egy jógatradícióba, hanem gyökeresen megváltoztatták viszonyulásomat saját magamhoz, lehetőségeimhez, kötelességeimhez, környezetemhez és nem utolsósorban a Jógához.