oktatóinknak

védett oldal

Ezen az oldalon található információk szigorúan bizalmasak, és kizárólag a Magyar Iyengar Jóga Szövetség tagjai számára hozzáférhetőek és kizárólag velük osztható meg. Bármilyen harmadik féllel való megosztásuk szigorúan tilos!

 

Aktuális határidők

1. Szövetségi tagdíj 2018-ra
Összege: 10 000 Ft
Fizetendő készpénzzel Magnet Bankfiókban vagy átutalással: Magnet Bank 16200151-18526846
Magyar Iyengar Jóga Szövetség
Magnet Bank
Swift code HBWEHUHB
IBAN HU 97 16200151-18526846-00000000.

Határidő: 2018. január 31.

2. Oklevél megújítás
Összege: 9 300 Ft
Csak oklevéllel rendelkezőknek.
A két magyar formulát kell kitölteni és eljuttatni:

Információs űrlap
Megállapodás

Fizetendő készpénzzel Magnet Bankfiókban vagy átutalással: Magnet Bank 16200151-18526846
Magyar Iyengar Jóga Szövetség
Magnet Bank
Swift code HBWEHUHB
IBAN HU 97 16200151-18526846-00000000.

Határidő: 2018. január 31.

3. Yoga Rahasya (RIMYI) előfizetés
Összeg: 6 500 Ft

Fizetendő készpénzzel Magnet Bankfiókban vagy átutalással: Magnet Bank 16200151-18526846
Magyar Iyengar Jóga Szövetség
Magnet Bank
Swift code HBWEHUHB
IBAN HU 97 16200151-18526846-00000000.

Határidő: 2018. január 31.

 

Jóga metódusok - állásfoglalás

Gloria Goldbergtől, az Iyengar Jóga rendszer jogi képviselőjétől kaptunk egy állásfoglalást, mely tisztázza az Iyengar Jóga és más jógatípusok oktatásának kérdéskörét.

Kérlek olvasd el figyelmesen a lentebbieket és kérdés esetén fordulj bizalommal Romány Annához, az Oklevél és Etikai Bizottságunk Elnökéhez (romany58@gmail.com).

Ne keverd a  jóga különböző irányzatait. Vagyis: nem taníthatsz Iyengar-jógát vagy astanga jógát sem egyazonos, de még különböző órákon sem. Döntsd el: okleveles  Iyengar-jóga oktató vagy, vagy nem.
Ha egy másik  jóga irányzat oktatója szeretnél lenni, megteheted, nem vagy kötelezve arra,  hogy okleveles Iyengar-oktató légy. De a kettő együtt nem megengedett. Tehát  nem taníthatsz egyszerre Iyengar-jógát és pl. astanga jógát.
Az megengedett  az Iyengar-módszeren belül, hogy más gyógyító módszereket végezz (pl. masszázs,  egyéb terápia, ápolás, Feldenkrais), de ne az Iyengar-órán belül.

A  módszerek keverésének tilalma, az elkötelezettség a szatja (hitelesség)  tilalmához kapcsolható, amelyet a Magyar Iyengar Szövetség Oktatói Kézikönyve a  következőképp fogalmaz meg: „Az Iyengar-jóga oktatók tisztán képviselik oktatásukat, képzésüket és gyakorlatukat.” (4. függelék, etikai útmutató oktatóknak).

A fentiek talán szigorúnak tűnnek, ezért pár  átgondolásra érdemes szempontot megosztanánk Veletek a módszerek keverésének tilalmával kapcsolatban. A modern nyugati világban is ismert és elfogadott a mester-tanítvány  kapcsolat és az, hogy ez a személyes viszony sok előző mester és tanítvány-kapcsolat  egymásra épüléséből jöhetett létre. Az, hogy ma Te tanulhatsz egy „mestertől”, oktatótól, gurutól, annak köszönhető, hogy neki is volt  mestere, akinek ugyancsak volt oktatója, aki megtanította neki a mesterség  fortélyait. Ezt a mester-tanítvány láncolatot nevezzük hagyományvonalnak. Amikor okleveles Iyengar-jóga oktatóvá válsz sok munka eredményeképp, az  Iyengar-jóga hagyományának erőterébe lépsz be. Ez áldást jelent, valamint egy  közösséghez, értékrendhez és módszerhez csatlakozást. A hagyomány, a mester, illetve közvetlen oktatód irányában tisztelettel kell viseltetned, aminek egyik legfőbb jele az Iyengar-metódus iránti elköteleződésed. Vagyis az, hogy  fejleszted magad e módszeren belül és az, hogy csak ezt a jóga módszert  tanítod.

Mindez nem azt jelenti, hogy ne tanulhatnál  vagy gyakorolhatnál más jógastílust. Azt azonban jelenti, hogy nem taníthatod azokat, amíg okleveles Iyengar-jóga oktató vagy. Azonban mindannyitokat arra buzdítunk, hogy tiszteljétek a többi jóga iskolát, illetve azok oktatóit, és ne féljetek tőlük tanulni, ha az megegyezik az Iyengar-jóga szellemiségével. Elkötelezett oktatókként úgy tapasztaljuk, hogy az Iyengar-jógában mindaz megvan, amit a színes jógavilágban megtalálhatsz: megvan az élő hagyományvonal; az intelligens, precíz gyakorlás; gyors, erőteljes, változatosan szekvenciált vinjásza;  puha, lágy, regeneráló gyakorlás; erkölcsiség, filozófia és az önvaló keresése. Ilyen alapokkal bármit kipróbálhatsz, mert az Iyengar-módszerbe vetett elkötelezettséged és hited annál erősebb lesz.

A vizsgarendszer irányelvei (aktuális verzió)

Iyengar jóga alapozó képzés vidéken

A Magyar Iyengar Jóga Szövetség érdekeltsége és feladatai a vidéki Iyengar jóga alapozó projektben:

A program alapötlete Ábrahám Kata és Répássy Erika nevéhez fűződik, az ötletet felajánlották a Magyar Iyengar Jóga Szövetség részére. A program tényleges kidolgozását Répássy Erikának, Trapp Lacinak és Vida Katinak köszönhetjük, akik mint know-how-t szintén felajánlották a Magyar Iyengar Jóga Szövetség részére. Fontosnak tartjuk a Magyar Iyengar Jóga Szövetség aktív részvételét, mert a program erősebbnek, összeszedettebbnek, közösségibbnek tűnik a Szövetség védőszárnya alatt, ezzel is erősítve az Iyengar metódus hazai pozícionálását illetve segítve a szövetség elsődleges célját: az Iyengar metódus népszerűsítését Magyarországon. Bízunk benne, hogy a tervezett program elindul az első körben fókuszba emelt helyszíneken, melyeket majd több más vidéki megmozdulás is követ. A jelenlegi és jövőbeli szervezők tájékoztatási kötelezettséggel bírnak a szövetség felé a településeket illetően, hogy elkerüljük a duplikációt. Természetesen elkerüljük mindazon településeket, ahol már létezik az Iyengar metódus és olyan területekre fókuszálunk, ahol még nem vagyunk jelen.

A Magyar Iyengar Jóga Szövetség befektetése: kb. 50.000 Ft promóciós költség/helyszín. Az online promóció megvalósítása a szervezőkkel és esetlegesen a helyszínekkel karöltve valósul meg.

A program meghiúsulása esetén a Szövetség ezt a pénzt befektetésre szánja – „márkaépítésként” annak tükrében, hogy a kitalálók és a szervezők ingyenesen prezentálták a projektet a Szövetségnek, mint „szellemi tőkét”. A program elindulása esetén a Szövetség megkapja a befektetését illetve a plusz bevétel a tervezett minimum 15 fő fölött egy fő részvételi díját. A Szövetség célja, hogy az Iyengar metódust hirdesse országszerte, ezért legrosszabb esetben is tesz valamit ennek érdekében és növeli a metódus ismertségét, legjobb esetben pedig több száz új gyakorlót szerezhet magának hosszú távon, mely az egész hazai Iyengar közösségnek javára válik.

Oktatói részvétel feltételei:
A programban azok az oktatók vehetnek részt tanárként, akik minimum Introductory 2 szintű vizsgával és legalább 2 év tanítási gyakorlattal rendelkeznek, és az éves minimum továbbképzés kétszeresén vesznek részt, azaz évi 50 órán.

 

Programok feltöltése a honlapra

1. Belépés a szerkesztőfelületre ide kattintva: https://iyengar.hu/belepes 2. Jelentkezz be, ha van felhasználóneved (a neved kisbetűkkel egybeírva, a jelszóhoz jelszóemlékeztetőt kérhetsz!), majd ugorj a 4. ponthoz! 3. Ha nincs felhasználóneved, akkor kérj egyet válaszolva erre az emailre! Ha megkaptad: https://iyengar.hu/belepes 4. Program feltöltése: Vidd az egeret a bal oldalon az “ESEMÉNYEK” menüpontra, majd kattints az “Új hozzáadása” szövegre. 5. Tölts ki minden rovatot értelemszerűen (a jobb oldalon a kategóriát is)! Csak minimális info kerül fel, és a linked alapján kattintanak majd a saját oldaladra, ezért fontos, hogy kitöltsd a link mezőt! 6. Az oldal alján mentsd el az “Esemény mentése” gombra kattintva!   A honlapra csak Iyengar jóga tanfolyamok, műhelyek és táborok kerülhetnek fel! Rendszeres órákat kérjük, hogy ne tegyetek fel, ezek eltávolításra fognak kerülni.

IYENGAR jóga workshop szervezése a Szövetség nevében

Bárki szervezhet IYENGAR jóga műhelyt a Szövetség nevében – előzetes egyeztetéssel a Szövetség elnökségével. A workshop időben nem lehet szorosan más, hasonló volumenű Iyengar jóga rendezvény mellett (min. 4 hét távolság legyen a két workshop között). Ez azért fontos, hogy a tagság minél több képzésen tudjon részt venni. Emiatt a 4 hét kihagyás javasolt akkor is, ha saját szervezésű workshopot szervezel.

Szervező feladatai:
 • a szervezési munka részei: vendégoktató meghívása, időpont egyeztetés, hírlevél készítése, program összeállítása képekkel, reklámanyag megírása, regisztráció, adminisztráció, számlaírás, pénzügyi elszámolás, stb.
Szövetség hozzájárulása:
 • promóciózza a rendezvényt saját adatbázisán
 • dedikált Facebook posztokat futtat a rendezvényről
 • Facebook eseményt hoz létre a rendezvénynek
 • fizetett Facebook hirdetést futtat 10000 Forint értékben
 • a műhely kiemelt helyet kap a Szövetség honlapjának főoldalán
 • a műhely dedikált aloldalt kap a Szövetség honlapján
 • jelentkezők gyűjtésére célszoftvert biztosít (űrlap a regisztrációk gyűjtésére, befizetések nyilvántartása, egységes kommunikáció, esemény után vélemény kérő űrlap)
 • a Szövetség neve és bevonása minőségi garanciát jelent, emeli a rendezvény ázsióját
Elszámolás:
 • a nyereség 50%-a a szervezőt, 50%-a pedig a Szövetséget illeti
 • nyereség = összes bevétel – vendégoktató tiszteletdíja – egyéb költségek
 • költségnek tekintendő minden felmerülő költség: vendégoktató utazása, ellátása, szállása, terembérlet, hirdetés
 • a Szövetség az őt illető díjról számlát állít ki a Szervező felé
 • a Szövetség a résztvevőket felveszi saját email adatbázisába