95. születésnapját ünnepli 2013. december 14-én B.K.S. Iyengar (Bellur Krishnamachar Sundararaja Iyengar /ejtsd: ájengár/). A világ egyik legismertebb, legelismertebb és legbefolyásosabb jógamestere több mint 75 éve tanít, publikál és a mai napig órákon át gyakorol minden nap az indiai Poona városában.  

A 95 éves Iyengar-t világszerte számtalan tanítvány a jóga legnagyobb szakértőjének és elsőszámú gyakorlójának tartja. Több mint 75 év tanítási tapasztalattal a háta mögött megújította a jóga módszerét, ez pedig milliókat indított el e művészet fölfedezésének útján. Nem pusztán arról van szó, hogy ezt a módszert gyakorolják a legtöbben a világon, hanem arról is, hogy elveit több jógairányzatban, megannyi gyakorlástípusban, terápiában és mozgásformában megtaláljuk.

Rendkívül mély ismereteit pontos tanítási módszerén és letisztult művein keresztül tárja a nagyközönség elé. A módszer lényegéről bárki meggyőződhet a vizsgázott Iyengar Jóga oktatók óráin, vagy a mester magyarul is megjelent műveit fellapozva. (Jóga új megvilágításban, Pránájáma új megvilágításban, A jóga fája). Iyengar nem csak gyakorlati útmutatásokkal szolgál, hanem elvont filozófiai ismeretekkel és konkrét életvezetési tanácsokkal is segíti az útjukat keresőket. (Light on life,  Core of the Yoga Sutras,  Light on the Yoga Sutras).

Egész életen át tartó gyakorlásával B.K.S. Iyengar olyan mintát adhat, amely végigkísérheti életünk szakaszait. Fiatalkori tanításai lényegbevágóak és igazak, ezért alapvető módon határozhatják meg e korosztály fejlődését. Idősebb korában készült művei pedig az érett fejjel gondolkodó ember higgadt megértésének adnak teret.

iyengar

Az Iyengar Jóga a testi, lelki, érzelmi és szellemi átalakulás útja. Egészséghez, életerőhöz, tisztánlátáshoz, bölcsességhez és lelki békéhez vezet. Teszi ezt úgy, hogy testünk fizikai valóságán keresztül ismerjük meg emberi lényünk legalapvetőbb alkotóelemeit. Az oktatók és a gyakorlók arra törekszenek, hogy a testhelyzeteket (ászanákat) minél tökéletesebben kivitelezzék. Ebben a vég nélküli pontosítási folyamatban értelmük, összpontosító képességük,  a fókusz fenntartásának képessége fejlődik. Az intelligens gyakorlás magával hozza a fejlődésre való képességet, valamint azt, hogy mi fontos és termékeny, s mit kell magunk mögött hagynunk.

Az Iyengar-módszer lehetővé teszi a folyamatos fejlődést a legkülönbözőbb képességű tanítványok számára. Az ászanákat olyan sorrendben tanítja, amely erőt, rugalmasságot, energiát, összpontosítást és a testrészek helyes elrendezését, összhangját fejleszti. Különböző eszközöket használ, hogy az egyéni igényekhez alkalmazkodva segítse a tanulását.

Magasabb szinten a módszer ötvözi az ászanák gyakorlását a jóga filozófiájával. Iyengar a rendszeres gyakorlást oly fontosnak ítéli, hogy elkerülhetetlennek tartja a hétköznapi életbe való beépülését. Így gyógyíthat a jóga betegségeket, csökkentheti a stresszt, teremtheti meg a testi, lelki, szellemi és érzelmi egyensúlyt.

Az Iyengar család tagjai– az apa, lánya, Geeta és fia, Prashant – az Indiában található poona-i Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute-ban oktatnak. A mai napig finomítja, csiszolja a módszert. Oktatók és gyakorlók a világ távoli pontjairól rendszeresen látogatják az intézetet, hogy fejlesszék képességeiket, és mint egy ajándékot haza vigyék legfrissebb tapasztalataikat.

305893_427456370683305_1502111715_n

A mester nem csak az egészséges emberek számára nyújt mintát, hanem a jóga gyógyászati alkalmazásának úttörője is. Orvosok, gyógytornászok világszerte felismerték, hogy a legkülönfélébb betegségeket lehet hatékonyan gyógyítani az Iyengar Jóga módszerével. Bárki, a legszerényebb képességű tanítvány is a legtöbbet tudja kihozni magából, és képes legyőzni nehézségeit a különböző jógaeszközök használatával, valamint a testhelyzetek változtatásával. Talán ezt nevezhetjük Iyengar legnagyobb eredményének: mindenki számára elérhetővé és hasznossá tette a jógát.

Mindezt a legmagasabb színvonalú oktatási rendszeren keresztül közvetíti, szigorúan képzett, minősített és elhivatott oktatók segítségével. A foglalkozások alkalmával az oktató pontos magyarázat után bemutatja az ászanákat (testhelyzeteket). A mozdulatok és a kiemelt testrészek szerepének ismételt pontosítása után a tanítvány is végrehajtja a gyakorlatot. Az oktató, ha szükségesnek látja, egyénileg javítja a tanítvány ászanáit.

A módszer hazai képviselői, elhivatott oktatók és tanítványok alapították 2011-ben a Magyar Iyengar Jóga Szövetséget. A szövetség célja, hogy szélesebb körben megismertesse hazánkban az Iyengar Jóga rendszerét. A legmagasabb színvonalon szeretnék oktatni az ember teljes lényét átalakító jógát. A szövetség folyamatos kapcsolatot tart az Iyengar Jóga nemzetközi rendszerével, valamint mesterükkel B.K.S. Iyengar-ral.

Az I. Országos Iyengar Jóga Nap megszervezésével szeretnék az oktatók és a gyakorlók hálájukat kifejezni a most 95 éves mester felé  2014. március 1-jén. Szeretettel várnak mindenkit a közös gyakorlásokra, ahol bárki felfedezheti, mit jelent az a módszer és hagyomány, amit az Iyengar-jóga képvisel.

Az eseményről bővebben az alábbi oldalon tájékozódhatnak:

https://iyengar.hu/joganap/