savászana értelmezése során Prashant kifejtette, hogy a szervek visszavonulnak működésüktől. A savászana hatásának megértéséhez meg kell értenünk a szervek működésmódját.

Prashant Iyengar

A Bőr Működésformája

01

(Organology and Sensology in Yogashastra, Szerv- és érzékszervtan a jóga tudományában, Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute & Yog – Mumbai, 2011, 80.-84. o.)

A bőr a hét dhátu és érzékszerv közül az első. Első szerepköre, hogy benyomást fogadjon és érzéki ingert leadjon, második szerepköre hogy biztosítsa számunkra a külső formát. Általában természetes ruhaként gondolnak a bőrre, és ennek megfelelően gondoskodnak róla. Mindenki szépsége kiegészítéseképp akarja tisztán tartani, fényesen ragyogtatni. Tehát azt hiszik, hogy működésformája a megjelenésre és a benyomásra vonatkozik, ami persze nem teljesen igaz. A bőr nem olyan, mint egy anyagdarab vagy papír, amibe belebugyolálunk valamit. A testet burkolja, fedi a bőr, de nem ragaszkodik tisztításához, illetve követeli meg a mosást vagy törlést, kozmetikumokra sincs szüksége, sem nem kér dörzsölést vagy szőrtelenítést.

A bőr fő szerepköre, hogy gondoskodjon a D-vitaminról. A bőr irányítja és működésbe hozza a hormonokat, melyek szükségesek a test növekedéshez és táplálásához, továbbá szabályozza a reprodukcióhoz szükséges hormonokat. Szabályozza a vérnyomást, kilöki a víztöbbletet a testből izzadság formájában, amelyet nem befelé ürít. A bőr nem oldódik vízben. Az idegrendszeren keresztül fájdalomérzetet ad, észleli a fájdalmat, amely szükséges az önvédelemhez. Hideg és meleg érzetet érez, amit gyorsan az agyhoz szállít, hogy azonnal reagáljunk. A bőr nem testünk határa, hanem védőfala, amely meggátolja, hogy sokféle fertőzés a testünkbe jusson.

A bőrnek három rétege van: epidermisz (felhám, külső), dermisz (irha, középső), szubkután (legbelső réteg). A bőrünk fiatalabb, mint mi magunk, mert bár a testünk születéstől a halálig elagg, a bőrünk számtalanszor teljesen megújul, körülbelül 27 nap alatt. A megújulás sebessége az öregedéssel lassul. A bőr zsírszöveteket is tartalmaz, amelyek védelmezik és kipárnázzák a belső szerveket. A zsír egyfajta lengéscsillapítóként működik, megóvja a szerveket a hirtelen rázkódásoktól és lökésektől. A bőr szigetel a meleg ellen és a testben tartja a hőt, minden évszakban fönntartja az egyenletes 37 C°-ot. Ezt a kétmillió izzadságmirigy által működtetett „légkoncionálással” éri el. A szerveink nincsenek kitéve a szabad levegőnek, mert az nagyfokú fertőzésveszéllyel járna. A bőr bent tartja és ezzel óvja őket. A hajszálerek nagyon érzékenyek, csak a bőr védi őket.

Bámulatos, hogy a bőrben több milliónyi olyan mirigy működik, amely azért a pigmentációért felelős, amely megőrzi egyenletes színét, máskülönben a bőr vörös, zöld vagy más színű lett volna. Annak ellenére, hogy minden huszonhét nap alatt megújul, színe egyöntetű marad az egész testen. Ahogy a szemekben, úgy a bőrön is tükröződnek érzelmeink, bár ezt nem értjük meg. A szemekben látjuk és ebből értjük meg az érzelmeket, a beszédet, dühöt, reményt, félelmet, sikert, büszkeséget, bátorságot, és alázatot. A személy érzelmei is megváltoztatják a bőr véredényeit, befolyásolják a vérkeringést. Idegrendszerünk érzelmeinknek megfelelően reagál, és ezzel összhangban működnek a véredények. A dühös ember elvörösödik, arca lángra lobban, mert a vérerek megduzzadnak, megnövekszik bennük a vér mennyisége. Így a bőr elárulja az illetőt, és fék nélkül fejeződnek ki érzelmei. A félelem összehúzza a bőrt és összenyomja a vérereket, ami miatt a rettegő bőre hideggé és fehérré válik. Az aggodalom hideg verítéket üt ki. A bőrnek ez a működésformája sok mindent elárul és sejtet. Ha ilyen elképesztő a működésforma, mi lehet a formán túl? Fordítsuk most figyelmünket a szemekre.

Fordította: Drimál István, Okleveles Iyengar Jóga oktató