Egy hónapja indultunk el Katával és Máriával Krakkóba Birjoo Mehta workshopra. Vannak olyan városok az életemben, ahová a jóga miatt jutottam/jutok el: Krakkó, Amszterdam és természetesen Pune. Krakkóban idén jártam másodjára, két éve töltöttünk ott pár napot Lois Steinberg workshopon, pontosabban maga a workshop egy kimondhatatlan nevű településen volt (pár nap után sikerült csak megtanulni a nevét).

Volt némi félelem indulás előtt, hogy az Orangeways vajon jön-e és elvisz-e minket, de minden rendben volt, még csak nem is késtek. Laza hét órás buszozás után meg is érkeztünk Krakkó városába.

A workshop eléggé kinn volt a városból, a központtól kb. 40 perc villamossal. Szerencsére mi is kinn laktunk, így másnap reggel már gyorsan odaértünk. Kb. 140 résztvevő volt a lengyel Iyengar Jóga Szövetség (Stowarzyszenie Jogi Iyengara w Polsce) éves kongresszusán, főként lengyelek, de volt pár külföldi rajtunk kívül, amit onnan tudok, hogy amikor lengyelül valamit kihirdettek, nem csak mi néztünk tágra nyílt szemekkel… A lengyel szövetség 2002-ben alakult, és Lengyelországban az Iyengar Jóga a legelterjedtebb jógafajta. Megismerkedtünk (illetve én már korábbról ismertem őket) a lengyel szövetség elnökségével is és megosztottuk tapasztalatainkat is, sok közös dolgot fedeztünk fel a beszélgetés során.

Birjoo Mumbaiban él és a világ egyik legtapasztaltabb senior oktatója. Személyesen Gurujitól tanult, 1974-ben kezdte meg tanulmányait. Elkísérte külföldi útjaira, ahol ő mutatta be az ászanákat és Guruji rajta magyarázta el az akciókat. Egyedülállóan mély ismerettel rendelkezik az Iyengar jógáról.

Vártam az eseményt, mert Birjooról már kétszer lemaradtam, egyszer Amszterdamban, egyszer pedig Puneban, így már nagyon kíváncsi voltam rá. Másra számítottam, de kellemesen csalódtam. Ahogy nyár elején már kezdett az időjárás eléggé felmelegedni, a gyakorlásunk (emiatt vagy más miatt is) csendes volt. Sok magyarázat, filozófia és pránajáma jellemezte mindhárom napot. Minden etapban volt egy lengyel segítő, aki a színpadon vele együtt gyakorolt, vagyis mutatta be az ászanát. Rajtuk magyarázott, ha éppen nem ő mutatta be a gyakorlatot. Ami számomra meglepő volt, hogy sokszor (eddig nem voltam olyan órán, workshopon, ahol becsuktuk volna a szemünket) lehunyt szemmel figyeltük a pózokat.

Maga a workshop nagyon jól szervezett volt, minden flottul ment, helybe szállított vega ebéd, orvosi felügyelet is biztosított volt.  Remélem hamarosan ismét élvezhetem a lengyel vendégszeretetet. Krakkó egy olyan város, ahol otthon érzem magam, az atmoszférája magával ragadó, jó oda visszatérni.

Kovács Adrienn
2017. június 2-4. Krakkó