Geeta S. Iyengar: Restorative asanas for men című cikkének fordítása

A férfiak körében általánosnak mondható probléma a prosztata megnagyobbodás, a herék duzzanata, rosszul működő prosztata, az ondóhólyagok gyulladása vagy elzáródása és így tovább.

A sperma a herékben termelődik és a prosztata választja ki az ondót. A prosztata ondófolyadékot ad a spermához, mely áthalad az ondóhólyagon keresztül. A prosztata szárazsága és duzzanata lokális fájdalom formájában irritálja a férfiakat. A szálamba sirsászana és a szálamba szarvangászana egyaránt védelmet nyújt a megnagyobbodott prosztata kialakulása ellen, amely akadályt vagy nehézséget jelenthet a vizeletürítésben. Ilyen jellegű problémákra preventív és gyógyhatású ászanák a baddha kónászana, a szálamba sirsászanában végzett upavista kónászana és a szálamba szarvangászaná. Ahogyan a menstruáció kálciumcsökkentő hatását a szálamba sirsászanával szükséges kiegyensúlyozni, úgy a férfiaknál a fordított pózok használhatók a herék által vezérelt kálciumszint fenntartásához. A szálamba sirsászana hatásainak leírásánál Guruji azt mondja a Jóga új megvilágításban c. könyvében, hogy „Az ember kiegyensúlyozottá válik és önmagába helyezi bizalmát, akár öröm vagy fájdalom, akár nyereség vagy veszteség, szégyen vagy hírnév, győzelem vagy vereség éri.” Milyen igaz! Amikor az endokrin rendszer kiegyensúlyozottan működik, az egyén nem csak pszichológiai, de érzelmi, mentális és spirituális téren is szabályozott marad.

Egy szó az óvatosságról! Ne kíséreld meg egymagában végezni a szálamba sirsászanát vagy vele befejezni a gyakorlást – mindig kövesse szálamba szarvangászana! Sok ember tud a savászanáról és azt mondják, hogy az ászanagyakorlást savászanával kell lezárni. De hányan tudják, hogy fordított pózokkal kellene befejezni? Gyakorta azt javasoljuk, hogy zárd a gyakorlást a szálamba szarvangászana, halászana, szétu bandha szarvangászana és viparíta karaní szekvenciával, vagy csinálj ezek közül legalább egyet. Alternatíva erre az előrehajlások, például a pascsimottanászana. Miért is mondom ezt?

Ez az intelem inkább a férfiak, nem annyira a nők számára fontos. A férfiak valójában – a nemi mirigyek dacára – inkább a mellékvesék miatt férfiak. A férfias erő okai az egészséges és erős mellékvesék, melyek gyakran becsaphatják a férfit akkor, ha nem tudja megítélni az energiaszintjét. A férfiak nagyobb mennyiségű mellékvese által termelt hormonnal rendelkeznek, emiatt energikusabbnak érzik magukat. Ezen uralkodó és agresszív természet mögött gyakran a túlműködő mellékvesék állnak. Nagyon fontos, hogy kiegyensúlyozzuk a mellékvesék hormonjait az agyalapi mirigyéivel. Ezen hormonok kiegyensúlyozott szintjével rendelkező személy udvarias és higgadt, kreatív természettel és mélyenszántó gondolkodással bír.

A túlzott mellékvese működés önmagában előrehajlásokkal is kontrollálható. Az előrehajlásokkal a férfiak ellenőrzés alatt tarthatják vérnyomásukat, indulataikat, aggodalmaikat, diabétesz hajlamaikat, agresszivitásukat, kegyetlenségüket, stb. Guruji a Jóga új megvilágításban c. művében a pascsimottanászanával kapcsolatban említi, hogy segíti a vitalitás növelését és a nemi élet szabályozásához vezet. Az oxigenizált vér a nemzőszervek körül kering, mely újra egészségessé tesz. A pascsimottanászanát ugrászanának, illetve brahmacsárjászanának is hívják. Az egészséges közérzet révén mérsékli a nemi vágyat és nem vezet impotenciához, míg a hátrahajlások akkor javallottak, amikor valaki impotenciában szenved. Amikor tehát nem kívánt magömlés történik, ideje fordított pózokat és előrehajlásokat végezni. Valójában az ászanáknak ezen csoportját más ászanák rendszeres gyakorlásával kellene ellensúlyozni, például álló pózokkal és hátrahajlásokkal. Ezért a férfiaknak az előrehajlásokat legalább egy héten egyszer, fordított testhelyzeteket pedig rendszeresen, kivétel nélkül minden nap kellene gyakorolniuk, mely megvédené őket az olyan esetleg kialakuló betegségektől, mint például a vízsérv (hydrocele), tripper (gonorrhoea), ondófolyás (spermatorrhoea), sérv, prosztata megnagyobbodás, gyakori és fájdalmas vizelés, magas vérnyomás, feszültség, stressz, megerőltetés és így tovább. Másrészt, ha impotenciától szenvednek, a hátrahajlásokat kell gyakorolniuk.

Ha megfigyelted a férfiak mentális állapotát, tudhatod, hogy sok időbe telik mire kilábalnak a depresszióból. Bátrak és nem omlanak olyan gyorsan össze, mint a nők. Hanyatlásuk lassú. A mentális feszültség, az aggodalmak és a depresszió nem olyan látványos a férfiak, mint a nők esetében. Ezek a problémák a nőknél azonnali, a férfiaknál viszont csak fokozatosan kialakuló testi tünetekkel járnak. Ez az oka annak, hogy negyvenöt év felett a férfiak nagy része szenved és néhányuk korai halált hal.

A férfiak introvertált természetét alkalmanként talán erényesnek tekintik, ám meg kell tudnunk állapítani, hogy ez őszinte vagy pedig önpusztító jellegű-e. A valódi csendesség vagy béke a férfiaknál és a nőknél sosem lenne szabad, hogy képmutatássá váljon. Ha valaki színleli a csendességet, békét, nyugalmat és a boldogságot, az végzetes lehet. Ezeknek a minőségeknek eredetinek kell lenniük és akkor nem okoznak kárt. A fordított és előrehajló pózok megmenthetik az embert ettől az önhittségtől és az öngyilkos hajlamú és hamis elmeállapottól.

A fordított pózok nagy szerepet játszanak a férfiak életében, főleg abban, hogy elméjüket kiegyensúlyozott és csendes állapotban tartsák. Az előrehajlások megszüntetik az agressziót, míg a hanyatt fekvő pózok szabadságot adnak a légzési folyamatnak és lehűtik a nemzőszerveket, mely az elme elcsendesedését eredményezi.

Íme a menstruáció alatt javasolt lista az ászanákról és pránájámákról:

 

Álló pózok

1) uttánászana

2) pádángusthászana

3) adho muka svánászana

 

Előrehajlások

4) adho mukha vírászana

5) adho mukha szvasztikászana

6) janu sirsászana

7) trianga mukhaikapáda pascsimottanászana

8) ardha baddha padma pascsimottanászana

9) marícsjászana I

10) pascsimottanászana

11) upavista kónászana

12) baddha kónászana

 

Hanyatt fekvő pózok

13) szupta vírászana

14) szupta baddha kónászana

15) matszjászana

 

Ülő pózok

16) vírászana

17) padmászana

18) baddha kónászana

19) upavista kónászana

 

Támogatott hátrahajlások

20) dvipáda viparíta dandászana

21) szétubandha szarvangászana

 

Megjegyzés: a férfiak mielőtt megpróbálnák a szétubandha szarvangászanát, végezhetik a szálamba sirsászanát, szálamba szarvangászanát és halászanát, majd megkísérelhetik a viparíta karanít. A hölgyek azonban kerüljék ezt a négy ászanát mestruáció alatt.

 

Pránájámák savászanában:

Uddzsáji

Vilóma I – vilóma belégzéskor

Vilóma II – vilóma kilégzéskor

 

Megjelent: Yogadhara (2000), 270-278. oldal

Fordította: Jakab Ákos

Lektorálta: Drimál István, okleveles Iyengar Jóga oktató