IYENGAR jóga alapozó képzés

PÉCS

 

Mi az IYENGAR Jóga
Alapozó Képzés célja?

 • célunk, hogy az ország különböző pontjaira is elérjen
  a nemzetközileg is elismert IYENGAR metódus
 • a jógagyakorlók megismerjék a pontos, precíz
  és intelligens ászana és pránájáma gyakorlás
  lehetőségeit
 • a rendszeres otthoni gyakorlás kialakítása
 • az esetleges későbbi IYENGAR jóga oktatóképzésre való felkészítés

Mi az az IYENGAR jóga? Ki volt B.K.S. Iyengar?

B. K. S. Iyengar 1918-ban született Bellurban egy szegény család sarjaként. A szegénység betegségekkel (malária, tífusz, TBC) karöltve nyomta rá bélyegét fiatal éveire. Krisnamacsárjával való találkozása indította el a jóga útján, s előbb a Guruja útmutatásait követve tanult, majd egy teljesen komplett saját rendszert – az IYENGAR JÓGÁT – fejlesztette ki évtizedek alatt. Betegségeiből kigyógyulva, testét laboratóriumként használva saját tapasztalatain keresztül tökéletesítette éleslátását, bölcsességét. Nyugatra érkezése után keresők ezreinek adott lehetőséget az önmegismerés terén világszerte. Iskolák százai fémjelzik metódusa letisztultságát, sziklaszilárd alapjait.

Oktatóképzési rendszere egyedülálló a világon. A három éves képzés magas szinten képzett tanárokat nevel, akik felelősségteljesen és biztonságosan vezetik a gyakorlókat. Az Iyengar jóga a test egyvonalúságára fókuszálva használ eszközöket (pl.: heveder, fatégla, kötél, pléd, stb.), hogy egyénre szabva a leginkább megközelítse a tökéletes pózt. Guruji 90 éves kora után is még napi három óra ászana- és egy óra pránájáma gyakorlást folytatott.

2014. augusztus 20-án hagyta el testét, de a tradíció melyet teremtett, lánya Geeta, fia Prashant és unokája Abhijata által tovább él.

A jóga több mint csupán testi munkálkodás. A jóga egyszerre sejtszintű, mentális, értelmi és spirituális – az egész emberi lényt magában foglalja. Ha az utazás részese akarsz lenni a bőr felszínétől a lélek mélységéig vezető úton, akkor itt a helyed.

Mi miért választottuk ezt az irányzatot?

Szinte mindnyájunkra jellemző, hogy az első IYENGAR jóga óra után tudtuk, ez az, amit kerestünk, még akkor is, ha esetleg tudatosan mégsem kerestünk semmit. De legbelül mégis felsejlett az igény a csendre, a belső kiegyensúlyozottságra, a forráshoz való tudatos kapcsolódásra, ahol akkor is béke van, amikor a felszínen esetleg összedőlt minden. Minket nagyon megfogott az, hogy mindenre van válasz: MIT érdemes gyakorolni, MIÉRT csináljuk pont ezt vagy azt és mindezt HOGYAN.

Te miért válaszd?

Ha Téged is érdekelnek a válaszok, akkor tarts velünk! A sok-sok év alatt összegyűjtött saját tapasztalat és a folyamatos továbbképzésünk segítségével igyekszünk mindenkinek útmutatást nyújtani, hogy merre van a tovább, hogyan aknázd ki a lehetőségeidet úgy, hogy közben biztonságban maradj.

Kiket várunk a képzésre?

 • Egyrészt teljesen kezdőket, akik szeretnének lépni az életükben az egészség, a teljesség felé.
 • Másrészt olyanokat, akik már jógáznak egy ideje és szívesen vesznek útmutatást a haladás irányába.
 • Jógaoktatókat, akik nyitottak a továbbfejlődés lehetőségére.  
 • FONTOS tudnunk arról, ha bármilyen sérülésed lenne, ami befolyásolja a gyakorlásod vagy bármilyen gyógyszeres kezelés alatt állsz, ezekről feltétlenül tájékoztass bennünket.


Az Alapozó képzés időtartama:

9 hétvége (2018. január-december)
A képzés havi egy vasárnapi napon lesz, 2x120 perces órák keretén belül 10:00-12:00 és 14:00-16:00 között.

TANÁRI KAR:

Bartsch Gabriella 

Okleveles Iyengar jóga oktató (Intermediate Junior II.)

Bemutatkozás

Ha a jóga a te utad is, akkor nem fogod elfelejteni a találkozást vele. Ez nekem az ezredfordulón adatott meg, amikor sajgó háttal, kikopott térdízülettel, zaklatott lélekkel, 15 éves sportmúltat magam mögött hagyva valami mást kerestem. A jóga hatását már néhány alkalom után éreztem: a fájdalmas, összerándult izmok elernyedését, egy felszabadult, könnyed testet, egy újra mozgó, problémamentes térdízületet kaptam a gyakorlással cserébe. Lelki békét, ami segített felvállalni önmagamat és a saját utamra lépni. Jógamúltam több nagy iskolán át formált a mai napig. Swámi Nirandzsanánda Szaraszvatival (Bihar Scool of Yoga-Satyananda Yoga) való személyes találkozásom és mantrabeavatásom, később pedig az indiai utazásom meghatározó élmény maradt. 2004 óta tanítom folyamatosan a jógát. 2005-ben találkoztam az Iyengar jógával, ami döntően megváltoztatta gyakorlásomat és oktatásomat, egyre elkötelezettebbé téve a metódus felé. 2007. októberében megnyitottam a Darshan Jógastúdiót, hogy az Iyengar jóga tanítása számára egy méltó helyszínt hozzak létre. Azóta is folyamatosan képzem magam a jóga mélyebb értelmét kutatva.

Veres Mónika

Okleveles Iyengar jóga oktató (Intermediate Senior I.)

Bemutatkozás

Csipőficammal születtem, a szüleim olyan későn jutottak el velem az orvoshoz, hogy már hiába tették rám az úgynevezett ‘kengyel’-t az ízület már nem tudott a helyére kerülni. Kiskamasz koromig csak annyit éreztem, hogy nehezebb a mozgás, ennek ellenére folyamatosan sportoltam. A mozgás már akkor is lételemem volt. Atlétika, hosszútávfutás, ritmikus sportgimnasztika és a szokásos, ugrókötelezés, egyebek, ahogy az egy izgő-mozgó kislánytól elvárható. 15 évesen beleszerettem az aerobikba, hetente négyszer jártam edzésre. Elkezdett fájni a csípőm, de azt hittem, hogy csak valamit nem jól csinálok. Az évek alatt fitness oktatói, személyi edzői, gerincterapeuta képesítést szereztem. Tanítottam, terápiákat tartottam, de a saját fájdalmam maradt. Huszonéves koromban egyik kedves barátnőm elcsábított egy jóga órára, ami után rögtön tudtam, ez valami más, mint ami eddig volt. Szinte az összes jóga stílust kipróbáltam, mind adott valamit, jógaoktató és kismama és babás jóga oktató lettem, de a fájdalom még mindig maradt. Aztán végre, 30 évesen egymásra találtunk: az lyengar jóga és én és elmúlt a fájdalom. Hogy még jobban megértsem az emberi test és lélek összefüggéseit, elvégeztem egy természtgyógyász főiskolát. Így ha valaki egy orvosi lelettel érkezik hozzám, célirányosan tudom összeállítani a számára leghatékonyabb jóga gyakorlatsort.

HELYSZÍN:

Bemutató 2018. január 21. 10:00-12:00 és 14:00-16:00: Yoga Éden, 7629 Pécs Zsolnay Vilmos út 119.
Képzés: PCCK tornaterme, Pécs, Szabadság utca 23.

IDŐPONTOK:

Bemutató alkalom:
2018. január 21. vasárnap

A képzés időpontjai (teljes év összefüggő tematikával):
február 25. vasárnap
március 25. vasárnap
április 15. vasárnap
május 27. vasárnap
június 17. vasárnap
szeptember 23. vasárnap
október 28. vasárnap
november 25. vasárnap

A képzés indulásának feltétele:

Az első hétvége bemutató jellegű, minimum 12 fő előzetes regisztrációja esetén kerül megtartásra,
ezt követően az Alapozó képzés minimum 15 fő jelentkezése és befizetése esetén indul.

A KÉPZÉS DÍJA:

Első, bemutató alkalom díja:
2017. december 31-ig 6000 Ft (korai kedvezmény) 2018. január 1-től 6500 Ft A bemutató alkalom díja előre fizetendő.
A teljes tanév díja (további 8 alkalom):
2018. február 5. éjfélig 66.000 Ft (korai kedvezmény),  2018. február 6-ától 70.000 Ft.
A teljes tanév díjának befizetése egy összegben történik, ennek határideje 2017. február 15. A befizetett összeg nem visszatéríthető – kivételt képez a jelentkezést követően esetleg felmerülő súlyos egészségi állapot kialakulása, baleset, kórházi kezelés, stb.

Banki adatok a befizetéshez:

(ide tudod utalni a bemutató alkalom díját, majd a teljes összeget): Bartsch Gabriella E.V. – 1223 Budapest, Szent Mihály utca 8/2 Bankszámlaszám: K&H Bank 10401213-00014858-00000004

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ:

Jelentkezési határidő a bemutató alkalomra:
2018. január 18. csütörtök éjfél

A JELENTKEZÉS MENETE:

1. Töltsd ki az oldal alján található Jelentkezési lapot!

2. Utald el a bemutató alkalom díját legkésőbb január 18-áig.
Utalásnál a Közlemény rovatban tüntesd fel:
“Saját neved, PÉCS ALAPOZÓ”!

3. A bemutató alkalom után van lehetőséged eldönteni, neki akarsz-e vágni a képzésnek. Ha nekivágsz, akkor utald el a teljes díjat egy összegben legkésőbb február 15-ig, hogy lefoglald a helyed a képzésen!

JÓGAESZKÖZÖK:

Mivel az IYENGAR metódus alkalmanként jógaeszközöket használ, ezek beszerzése a tanítványok feladata. Az eszközök beszerzése a rendszeres otthoni gyakorlás feltétele is.

A tanfolyam alap eszköz igénye: csúszásmentes jógamatrac, 3 takaró, 2 jógatégla, 2 jógaheveder. Az első alkalomra elegendő a jógamatrac és a takarók.

Az eszközök beszerezésével keresd Bartsch Gabriella szervezőt a b.gabriella@gmail.com email címen vagy a 20/421 8464-es telefonszámon.

KONTAKT:

Ha bármilyen kérdésed van a képzéssel kapcsolatban, fordulj a képzés szervezőjéhez:

Bartsch Gabriella
06 20 421 8464
b.gabriella@jogadarshan.hu

JELENTKEZÉSI LAP